Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 dec
01
08:05

Hatékonyság a közszférában - szekcióbeszámoló

Hajdu István

Az Infotér konferencia 2011-es programja a plenáris előadások mellett érdekes szekciókat is kínált az érdeklődő számára. Ezek egyike az állami és versenyszféra közeledésére vonultatott fel több jó példát, alátámasztva azt a nézetet, hogy az együttműködés mindkét oldal számára sikert hozhat.

A win-win helyzetek a legjobbak. Mindenki megkapja, amit akart, az eredmény visszhangja is pozitív és sokáig jó példaként lehet a projektet emlegetni. Többek között ilyen projektek, valamint érdekes fejlesztések kerültek fel a szekció palettájára múlt hét keddjének délutánján.

Megtudhattuk például, hogy a népszámlálás informatikai rendszere jelesre vizsgázott. A rendszer elleni támadásokat azonnal detektálták és kivédték az üzemeltetők, így a behatolni vágyók morálja hamar legyengült.

A lakosság nagyjából 18%-a töltötte ki az online kérdőívet. Egy időben egyszerre maximálisan 11 ezer belépés volt a legtöbb, ám a rendszer ennél jóval nagyobb terhelést is minden gond nélkül ki tudott volna szolgálni, így ezen a téren is és rendelkezésre állásban is remekül helytállt. Ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, hogy mivel tesztidőszakról szó sem lehetett, az éles indulást követő 16 napos életciklus alatt nem maradt ki a szolgáltatás a javítások, kisebb hibák ellenére sem.

Egy igen látványos bemutató keretében bepillantást nyerhettünk a bíróságok informatikai hátterének jelenlegi helyzetébe. Kiderült, hogy a rendkívül fragmentált rendszerben a kliens számítógépek többsége már olyannyira elavult, hogy lassan a szokásos három éves amortizációs idő dupláját közelítik korban, viszont a másik oldalon a Novell közreműködésével a szoftveres kiszolgálás, illetve a szerverek folyamatos fejlődésen mentek keresztül.

A kormányzat törekvéseinek szellemében a jelenleg még Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala néven futó szervezet a nyílt forráskódra való váltás éllovasa az állami informatikában, mivel a Libre Office az irodai szoftverek terén, illetve Suse Linux az operációs rendszerek terén már túlsúlyba került a bíróságok szervezeteinél.

Az Oktatási Hivatal berkeiből a nyomtatási rendszer megújulásáról számoltak be az előadók. Egy ekkora szervezet esetében a kisebb kapacitású irodai nyomtatókra épülő költséges rendszereket időről-időre felül kell vizsgálni, hogy kidolgozhassák, miként lehet csökkenteni a kiadásokat.

A nagy kapacitású nyomtatók bevezetése pénzbe kerül, ám a folyosói, kártyával és egy háttérrendszerrel nyomon követett nyomtatások szinte azonnal behozzák a beszerzés árát. Ezzel ráadásul a magáncélú nyomtatások száma is jelentősen csökken, illetve a felesleges papírfogyasztás is visszaesik. A korszerűbb nyomtatók ráadásul takarékosabbak is, ami ugyancsak javítja a hatékonyságot. Végeredményben a költségek jelentős csökkenését tapasztalták a hivatalnál.

Sokakat foglalkoztat a MÁV jelene és jövője, a nagyvállalat pénzügyi helyzete, így érdeklődéssel vártuk a legutóbbi fejlesztésekről szóló előadást. Egy komplex távközlési üzemeltetés támogató rendszer, a TTR volt a fókuszban. A MÁV Zrt. az utóbbi években végbement szervezeti átalakulása során új szerepkörbe helyezte a távközlési szervezetet. Éppen ezért merült fel az igény a szolgáltatásmenedzsment transzparens működése iránt, amiről a TTR szól.

Végül arra is fény derült, hogy a hiteles elektronikus aláírás önmagában még nem minden egy e-számla esetében például, mert tárolására vonatkozóan is vannak előírások. A számlaadatokat tartalmazó állományokat egy úgynevezett zárt rendszerben kell tárolni, amely megakadályozza a tárolt állományok módosítását, törlését, elvesztését, illetve szabályozza az olvasásra történő hozzáférést.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom e közigazgatás információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr793418103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása