Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 dec
08
08:05

Karácsonyi kütyüláz

Hajdu István

Jöhet válság, árvíz, cunami vagy bármilyen krach, az emberek akkor is vásárlási lázban égnek minden decemberben. Az utóbbi években szinte már előre megjósolható, hogy mik lesznek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok.

Az iparnak mindig akad olyan területe, amely kiemelkedik, és persze akad olyan is, amelyről szólva csak negatív számok hangzanak el. Idén ez utóbbi a merevlemezek iparága. A sajnálatos módon tömegek életét megváltoztató árvizek miatt a HDD, SSD piac a padlón hever, az árak a csökkenő készletek miatt az egekbe szöktek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a napokban szárnyra kaptak olyan hírek is, amelyek szerint immár a teljes lesz a hiány, és még a legoptimistább jóslatok szerint is csak 2012 első negyedévének a végére mutatkoznak majd meg a kilábalás első jelei.

A húzó ágazat, ha szabad így mondanom, a mobiltelefonoké, illetve ezen belül is az okos készüléké lesz. E termékekhez nincs szükség merevlemezre, ezért nincs alkatrészhiány sem. Egyre-másra érkeznek az újabb és újabb készülékek a legnépszerűbb platformok köré csoportosulva. Az éppen aktuális vezető hír, hogy a Nokia ismét felszálló ágra kerülhet a Microsoft Windows Phone 7 platformjára épített telefonjaival – és máris sokan áhítoznak is a készülékekre.

A táblagépek térnyerése, úgy tűnik, most lelassult kissé, a Kindle hihetetlen olcsó eszközeit leszámítva szinte alig akad újdonság vagy szenzáció e téren. Ha jobban belegondolunk, nem volt teljesen alaptalan az értelmüket kereső számtalan kommentár, cikk, megjegyzés. Kiegészítőknek jók, ám hamar elmúlhat az újdonság varázsa, ha nem tudnak újat, formabontót kitalálni a tervezők.

A mobil eszközök szegmensének hangulatát egyébként is az innováció napfénye helyett a pereskedések sötét felhői határozzák meg. E nemzetközi perek már az EU vezetésének is feltűntek, és vizsgálódások folynak a szabadalmakkal történő visszaélések miatt. Sajnos a mai szabályozás Amerikában túlságosan engedékeny, így szinte bármi levédhető, míg a másik oldalon megeshet, hogy iparági szabadalmakkal élnek vissza, ami szintúgy helytelen.

De térjünk vissza a karácsonyhoz és a fa alá érkező ajándékokhoz. Nyilvánvaló és könnyen jósolható a televíziók nagyszámú értékesítése is, hiszen ezekből minden évben a trendeknek megfelelően jelentősen több fogy az év végi ünnepek előtt, mint máskor. Budapesten például egy nemrég megnyílt nagy műszaki áruház nyitónapján nagyméretű LCD készülékeket lehetett akciósan vásárolni. Előre sejthető volt, hogy hisztéria és tumultus övezi majd az akciót – így is lett. Szinte minden megkérdezett vásárló a karácsonyra tekintettel szerzett be akciós tévékészüléket.

A számítógépes alkatrészek állandó szereplői a karácsonynak, ám sosem a legnépszerűbbek. Ennek talán az lehet az oka, hogy valamilyen konfiguráció, PC, akár notebook már szinte minden háztartásban fellelhető, így legtöbbször csak akkor vásárolnak az emberek, ha cserélni szeretnének egy-egy komponenst. Ezt pedig nem feltétlenül időzítik az év végére, különösen ha például nyáron van szükség a fejlesztésre, cserére.

A komplett konfigurációk sem igazán jellemzőek lakossági szinten, viszont a notebookok általában jól fogynak ünnepi ajándékként is. A paletta mindig színesedik újdonságokkal, és a kínálat is elég széles skálán mozog az ár és teljesítmény arányában.

Idén tehát úgy tűnik, kevés meglepetésre számíthatunk a karácsonyi időszakban a kütyük terén, és az utóbbi néhány évnek megfelelő trendek szerint lehet a vásárlásokra és eladásokra számítani. Talán a használt piac kismértékű élénkülésével, illetve a nemzetközi vásárlások csökkenésével lehet számolni a gazdaság és a forint jelenlegi helyzetét figyelve, de jellemzően ahhoz hasonló karácsonyi forgalomra lehet számítani, mint amilyen a tavalyi volt.

Szólj hozzá!

Címkék: világpiac jövőbenézés információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr983428528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása