Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 feb
13
08:05

Mi fán terem a QR-kód?

grelda

A kód már több mint 17 éve létezik, mégsem olyan ismert, mint vonalas társa. A vonalkódra emlékeztetően fekete-fehér színben, kis alakzatok rendezetlennek tűnő halmaza látható ma már szinte mindenütt: újságokon, plakátokon, hirdetésekben és cikkek végén, játékokon, jegyeken, de kiállításon is találkozhattunk már e jelekkel.

A QR-kód tulajdonképpen egy kétdimenziós, úgynevezett pontkód. Az angol Quick Response rövidítéséből ered, jelentése: gyors válasz, a kódot a japán Denso-Wave cég fejlesztette ki. Leginkább Japánban terjedt el, de egyre népszerűbb Amerikában és Európában is. Az elterjedtségének oka az, hogy nagy a hibatűrő képessége és széles a adatformátum-támogatottsága, aminek köszönhetően felterjesztették ISO nemzetközi szabvánnyá is.

Minden kis része jelent valamit: eligazodási vagy vonatkozási pont, vezérinformáció, hibakorrekció. A sarokban található jellegzetes kis négyzet alakú mezők az információhordozás mellett könnyen szkennelhetőek, segítségükkel szinte bármilyen szögből be tudjuk olvasni a telefonnal a kódot. Használatához tehát szükség van elsősorban egy okostelefonra, majd telepíteni kell rá a QR-kódot felismerő alkalmazást, amely a kamerán keresztül lehetővé teszi a kód beolvasását is. A beolvasás után hallunk egy halk pittyegő hangot, és a képernyőn már meg is jelenik a kód mögé rejtett információ: egy weboldal, szöveg vagy telefonszám. A beolvasásnál ügyelni kell arra, hogy a kijelzőn a kód élesen legyen látható, különben a telefon nem lesz képes beolvasni.

A QR-kódot leginkább adathordozóként használják, elsősorban reklámokban és hirdetésekben, valamint nyereményjátékban is. Továbbá marketinges eszközként és internetes üzenethordozóként is alkalmazzák, weblap címeket, névjegyeket vagy GPS koordinátákat hordozhat.

A kódokat a megszokott fekete-fehér megjelenéstől eltérően is láthatjuk, akár színesben vagy valamivel kiegészítve.Nagy hibatűrő képességének köszönhetően esztétikai igények szerint is módosítható, így beolvadhat a grafikai környezetbe és a megjelenés színvilágába.

A könnyű használata miatt növekszik a népszerűsége, főleg a fiatalabbak körében nagyon közkedvelt a technológia. Azonban kérdéses, hogy vajon hányan vannak azok, akik rendszeresen beszkennelik a kódokat?

Te például be szoktad olvasni a QR-kódokat?:)

Szólj hozzá!

Címkék: mobil digitális információs társadalom qr kód digitális tartalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr404036958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása