Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 már
12
08:05

Neelie Kroes esete a mobiltelefonokkal

Hajdu István

kroes&monty.jpgNeelie Kroes ellátogatott a február végén megrendezett 2012-es Mobile World Congressre. S ha már ott járt, tartott is egy szentimentális elemekkel fűszerezett beszédet.

Az MWC évek óta a mobilos közönség és a szakma találkozóhelye. Az új trendeket illusztráló készülékek bemutatásának, a formabontó megoldások ismertetésének és a nagy bejelentéseknek a helyszíne volt idén is Barcelona. Ami Kroes asszonyt illeti, ő leginkább a Digitális Menetrend szerepét méltatta a mobil kommunikáció jelentős bővülésében, majd többek között a KKV-k és az ipar viszonyáról elmélkedett.

Beszédét azzal kezdte, hogy a mobil megváltoztatta életünket, megváltoztatta azt, ahogyan kommunikálunk, alkotunk és fogyasztunk. E változás pedig tovább folytatódik, amire fel kell készülnünk.

Az új szupergyors hálózatok, új készülékek és tartalmak együttese mára oda vezetett, hogy a mobil adatforgalom a múlt évben gyakorlatilag megduplázódott. A várakozások szerint jövőre is megkétszereződik a forgalom, és Neelie Kroes azt mondta, hogy 2016-ra elérheti a havi forgalom a 3000 TB-ot is (1 Terabyte = 1000 Gigabyte). E döbbenetes szám a 2000-ben mért teljes (vezetékes és vezeték nélküli) internetes forgalom negyvenszerese.

És nem csupán a sebességről van szó. Az új technológiák és eszközök kapukat nyitnak az innováció előtt, ami lendületet adhat a gazdaság fejlődésének, mindamellett, hogy életünk egyre integráltabbá, kényelmesebbé válik. Neelie Kroes is rávilágít erre és a nehéz gazdasági helyzetben lévő európai piac egyik segítőjeként nevezi meg a mobiltechnológiák szegmensét. Valóban, e szegmens töretlenül növekszik és erősödik, szinte függetlenül minden környezeti hatástól.

A hálózati átviteli sebességekről a biztos asszony úgy nyilatkozott, hogy bár már ma is vannak területek, ahol a 4G megfelelő, 30 Megabites sebességet (akár gyorsabb is) kínál, nem szabad szem elől téveszteni azt a 2020-as vállalást, miszerint a lefedettséget tekintve minden európia számára szeretné az EU eljuttatni a 30 Megabites másodpercenkénti sebességet. Ez igen rizikós vállalás, de 2020 még messze van, és az LTE, 4G ideje is egyre közeledik a mobil kommunikáció területén, lényegesen megemelve a mostani sebességkorlátokat. A szolgáltatóktól viszont elvárható egy racionálisnak mondható árcsökkentés, hiszen a mai forgalomhoz hangolt árak hamar elviselhetetlenné válhatnak az új technológiák tömeges elterjedésével.

A 800 Mhz-es frekvenciasáv vezeték nélküli széles sávú kommunikációra használatára is kitért a beszéd. Ez egyfelől érthető, hiszen Spanyolország (Barcelonában rendezték az MWC-t) az egyik olyan tagállam, ahol már befejeződött az authorizációs folyamat, és lényegében készen áll az ország a 4G használatára. Mindezeken túl azonban egy másik megállapodás szerint 2015-re az 1200 MHz-es spektrum a kitűzött szélessávú cél. E kérdéssel kapcsolatban azonban az extra frekvenciákról még nincs döntés.

Végül pedig mindenki megnyugtatására elhangzott, hogy Európa versenyben marad a globális mobil piacon, és megismétli majd az múlt évek sikereit. A kilátások egyelőre jók, úgyhogy nyugodtan tekinthetünk pozitívan a jövőbe.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil szélessáv információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr24224522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása