Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 már
16
08:05

Ugrás a vezeték nélküli világba

grelda

Szinte bármi és bárhol elérhetővé válik már vezetékes kapcsolat nélkül: telefon, laptop, televízió, minden kiegészítő eszköz, például az egér vagy a billentyűzet. A vezetékes telefont lassan a múzeumba vonul. A hagyományos asztali PC-ket kiszorítják a laptopok, tabletek, a kábelek rengetege visszaszorulóban.

A vezeték nélküliség megkönnyíti a munkát, hordozhatóvá válnak az adatok, nem vagyunk helyhez kötve. Csatlakozva valamilyen technológiához - például Wi-fi-hez vagy Bluetooth-hoz - egyszerűen és gyorsan elérhetjük az e-mailjeinket, nyomtathatunk, kapcsolatba léphetünk bárkivel, minden elérhető.

A technika egyik legújabb vívmánya, hogy nem csak használat során, hanem a feltöltéskor sem lesz szükség arra, hogy az elektromos hálózathoz vezetékkel kapcsolódjunk. A Wireless Power Consortium nemzetközi ipari szövetség kezdeményezése arra irányul, hogy kifejlesszék és szabványokkal alapozzák meg a vezeték nélküli áramátadást, és így a mágneses indukció jelenéségére alapozva a mobil készülékeket, például zenelejátszókat, notebookokat, mobilokat vezeték nélkül lehet feltölteni, a készülékeket az úgynevezett "transmitter"-hez közel tartva.

Egy dél-korai cég már piacra dobta az első vezeték nélküli LG típusú töltőjét. A működéshez azonban a telefon akkumulátornak hátlapjára szükséges egy kis plusz tekercset beépíteni, ami által a töltés sikeres lesz. A vékony, LED-ekkel ellátott töltő színekkel jelzi az aktuális állapotot. Hátránya, ami miatt még nem teljesen tökéletes, hogy magát a töltőtáblát valahonnan el kell látni energiával.

A Powermat, a Duracell által készített eszköz is számos telefont képes feltölteni vezeték nélkül. A termék már nagy ismertségnek örvend, de egyelőre nagy hátránya, hogy igen költséges. A legfrissebb információk szerint már dolgoznak egy olyan megoldáson is, amellyel sokkal gyorsabb és olcsóbb lenne a probléma megoldása. Egy papírvékony vezető venné át a Powermat töltési erejét, ami egyben antennaként is funkcionálna.

Idén januárban megjelent egy legújabb vezeték nélküli egér, amely a keletkezett mozgatás energiájából táplálkozva működik. A Leaf nevezetű egérben található három darab kis fémgolyó mozgása adja az áramot, így saját magát látja el energiával. Nagy előnye, hogy sokkal költséghatékonyabbak lehetünk, hiszen nem kell elemekre költeni, nem beszélve arról, hogy ezzel a környezetet is védeni tudjuk, nem szennyezzük tovább.

Folyamatosan újabb és újabb találmányok segítik elő a vezeték nélküli életet, ahogyan azt a saját környezetünkben is érzékelhetjük. Egyre kevesebb otthonban van vezetékes telefon, még az idősebb generációknál is egyre nagyobb arányú a mobilkészülék használata.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil wireless digitális jövőbenézés információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr494220511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása