Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 máj
25
08:05

Informatika, mint alapfeltétel

spinningman

Vannak vitán felül álló dolgok. Senki sem vonja kétségbe - és ez olvasható a pályázatokban, fejlesztési stratégiákban -, hogy az informatikai fejlesztések, beruházások célja - itthon és a nemzetközi gyakorlatban is - a versenyképesség fokozása, a szervezeti működés javítása és hasonlók. Szerintem itt lenne az ideje újragondolni a jelmondatokat és túllépni rajtuk, mert az informatika ma nagyobb jelentőséggel bír, mint valaha: alapvető feltétele a társadalmi rendszerek működésének.

Vegyük példának okául a közigazgatást. Az elektronikus közigazgatás bevezetése, a közigazgatás elektronizálása kiemelten fontos feladatként jelenik meg minden fórumon, és valóban az is. Ám van-e, aki ma azt gondolja, hogy az elektronikus közigazgatási alkalmazások, beruházások nélkül a közigazgatás fejlesztése, jövőbeni működése elképzelhető? Nyilván lehetséges közigazgatás ezek nélkül is, de ha arról van szó, hogy a kor általános követelményeinek megfelelő módon kell a közigazgatást működtetni, akkor nélkülözhetetlenek. Lovas futárokkal is megoldható az üzenetek eljuttatása egyik helyről a másikra, de senki nem gondolja, hogy ez reális alternatíva (legalábbis ezen a környéken).

Hasonló a helyzet a vállalkozásokkal. Nyilván lehetséges komolyabb informatikai fejlesztés, informatika használata nélkül is vállalkozást működtetni, jól mutatják a felmérések, indexek, hogy vannak, akik eszerint cselekednek. De a működés egy bizonyos méretbeli és minőségi szintjénél az informatika megjelenése elkerülhetetlen, valamilyen informatikai rendszer kell, hogy működjön a vállalkozásnál.

Azért is átgondolandóak a vezetőmben emlegetett és évek óta használt, lassan évtizedes múlttal rendelkező és talán egyre inkább megkopó formulák, fejlesztési indokok, mert azokból úgy tűnhet, a továbblépéshez, a jelenlegi helyzet javításához szükséges az informatika - amiből az is következik logikailag, hogy ilyen rendszerek nélkül is lehet működni. Persze ez igaz, de ha a cél a technológiai-gazdasági felzárkózás a „fejlettnek” nevezett országokhoz, akkor az ehhez szükséges alapok nélkülözhetetlenek.

Egyre inkább az a helyzet, hogy az informatikai fejlesztések, beruházások nélkül nemhogy a fejlődés, a vállalkozás növekedése, vagy a közigazgatás működésének javítása nem lehetséges, hanem maga a normál mindennapi működés, az alapfeladatok megfelelő ellátása sem lehetséges. Vagyis az informatika alapfeltétellé vált, ha az általánosan elfogadott jövőképnek meg akarunk felelni, a célokhoz közelíteni szeretnénk.

Jó lenne, ha e nézet beépülne a közgondolkodásba, a fent idézett jelszavak mellett vagy helyett, mert így talán kevesebbet kellene bizonygatni, hogy fontos és szükséges e terület.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom elektronikus ügyintézés fejlesztési programok

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr874491971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása