Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 jún
13
08:05

Néhány híres tévedés

spinningman

Sok az olyan kijelentés a múltbéli előrejelzésekben, amelyek ugyan elismert, szakértő személyiségektől, tudósoktól származnak, ám amelyek mégis, igen hamar tévedésnek bizonyultak. Az Infotér témájának megfelelően következzen néhány híres, toplistás tévedés a tudomány és technika világából. Alapos kereséssel több száz vagy ezer évre visszamenőleg találhatunk példákat. Persze az akkori viszonyok között ezek a mondatok teljesen ésszerűek lehettek, de aztán máshogy fordult a világ kereke.

„Úgy gondolom, a világpiac öt számítógépnek elegendő lehet.” – Thomas Watson, az IBM vezetője, 1943-ban.

„A Föld légkörét rakéta sosem lesz képes elhagyni.” – New York Times, 1936.

„A levegőnél nehezebb repülő gépezetek nem lehetségesek.” – Lord Kelvin, 1895.

„Nincsen semmilyen ok arra, hogy bárki számítógépet akarjon otthonra” – Ken Olsen, a Digital Equipment Corp. alapítója, 1977-ben.

„A távoli vásárlás, bár teljesen ésszerű, nem lesz sikeres, mert a nők szeretnek kimozdulni otthonról, szeretik kézbe fogni az árut, szeretik, ha változtathatják a véleményüket” – Time Magazin, 1966.

„Gyakorlatilag nincs esélye annak, hogy az USA-n belüli jobb telefon, távíró, televízió vagy rádió szolgáltatás nyújtásához műholdakat használjunk” – T. Craven, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság tagja, 1961-ben.

„Az atommeghajtású porszívó valószínűleg 10 éven belül létezni fog” – Alex Lewyt porszívógyár elnök, 1955.

„Az amerikaiaknak szükségük van telefonra, de nekünk nem. Küldöncünk van bőven.” – Sir William Preece, vezető mérnök, Brit Posta, 1878.

„Az az ötlet, hogy a lovasságot lecserélik ezekre a vaskocsikra, abszurd.” Haig tábornagy egy tankbemutatón, 1916-ban.

„Amikor a párizsi Világkiállításnak vége lesz, a villanyvilágításnak is, és soha többé nem hallunk róla.” - Erasmus Wilson oxfordi professzor az 1878-as Világkiállítás kapcsán.

„Amit fel lehetett találni, már feltalálták.” - Charles H. Duell, az amerikai Szabadalmi Hivatal tisztviselője 1899-ben.

„De vajon mire jó?” - Robert Lloyd IBM vezető 1968-ban kérdezte ezt a mikroprocesszorról.

„A számítógépeknek a jövőben ezer elektroncsövük lesz és csak 1,5 tonnát fognak nyomni." - Popular Mechanics folyóirat, 1949, az ENIAC számítógép méreteiből következtetve.

„Az atomenergia lehet, hogy van olyan jó, mint a jelenlegi robbanóanyagok, de nem valószínű, hogy alkalmas lenne bármi sokkal veszélyesebbre.” - Winston Churchill brit miniszterelnök 1939-ben.

„Dokumentumok továbbítása lehetséges telefonvonalakon keresztül, de az ehhez szükséges felszerelés olyan drága, hogy sohasem lesz gyakorlatban alkalmazható.” - Gábor Dénes 1962-ben.

Szólj hozzá!

Címkék: jövőbenézés előrejelzés

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr694548201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása