Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 jún
27
08:05

Felülvizsgálnák a mobilok sugárzását

Hajdu István

sar.jpg

A feltételes módban fogalmazott cím mögött a mobil eszközök sugárzását megadó szabvány felülvizsgálása áll. Az emberi testre gyakorolt hatást szabályozó dokumentum ugyanis már nagyon elavult és a mai technológiák egyre nehezebben illeszthetőek a rendszerbe. Épp itt az ideje, hogy leporolják a tizenöt éves dokumentumot.

Az FCC (Federal Communications Commission, amerikai hírközlési hatóság) elnöke, Julius Genachowski szerint az utoljára 1996-ban felülvizsgált szabványt azért kell mindenképp átnézni, hogy biztosak lehessünk mobiljaink biztonságosságáról. Meg kell vizsgálni, hogy vajon az alkalmazott mérési módszert kell-e módosítani, illetve hogy a határértékek megállják-e még a helyüket. Továbbá fel kell vetni Genachowski szerint olyan kérdéseket is, mint amilyen például az, hogy a telefonok által létrehozott elektromágneses tér gyermekekre és felnőttekre gyakorolt hatása külön vizsgálandó-e, és ha igen, milyen arányban állhatnak ezek egymással.

SAR (specific absorption rate) - fajlagos elnyelési tényező. Megmutatja, hogy mekkora az emberi test egy kilogrammja által az elektromágneses térben elnyelt energia. Mértékegysége a W/kg. A SAR a testszövet 1 (USA) vagy 10 (EU) grammnyi tömegében elnyelődő energiamennyiségre vonatkozik, illetve az egész testre jellemző értéket is meg szoktak adni. Az elektromágneses sugárzás melegítő hatású a szövetekre nézve, de nagyobb mennyiségben káros. Különösen érzékeny az agy és a szem e tekintetben.

Egy 36 LED égőből álló karácsonyi izzósor világításához nagyjából 1.6 W energia szükséges. Ennyi energiát sugározhat egy mobiltelefon legfeljebb Amerikában 1 kg tömegre. Európában a határérték 2 W/kg.

Az elképzelés egyelőre az, hogy a publikus szektorból és kutatások eredményeként érkezett válaszokból, kérdésekből igyekszik majd kideríteni az FCC, hogy mennyire kell belenyúlni a szabványba. A vezeték nélküli eszközök szektora természetesen továbbra is állítja, hogy az eszközök nem okoznak egészségügyi károkat (például rákot, agytumort) és használatuk biztonságos. Mindazonáltal ma is több per van folyamatban világszerte a gyártók ellen egészség károsultak kezdeményezésével.

Amíg a szabályozás nem egyértelmű, illetve megkérdőjelezhető, addig nem lehetünk biztosak abban sem, hogy valóban biztonságosak a zsebünkben lapuló masinák. Egyre több gyermek használ okostelefont, ami szükségessé teszi, hogy külön-külön vizsgálják a gyermekeket és a felnőtteket ért hatásokat.

Mivel az FCC vizsgálata alapvetően a számítási, mérési módszer helyességét és a határokat vizsgálná, az egészségügyi hatásokat további kutatásoknak kell értékelniük. A WHO is további kutatásokat szorgalmaz, mert az egyes tesztek eredményei nem minden esetben konzisztensek. Egy tavaly júliusi kutatás például azt az eredményt adta, hogy a 7 és 19 éves fiatalok nincsenek nagyobb veszélyben a modern eszközök használata közben, mint a mobiltelefont egyáltalán nem használó társaik.

Az FCC szóvivője az ügy kapcsán elmondta, hogy egy rutin eljárásról van szó. A régi szabványokat időről-időre meg kell kérdőjelezni, vizsgálni kell azok helyességét, illetve korrigálni kell őket, amennyiben szükséges.

Néhány hasznos link:

Motorola SAR oldal

Nokia SAR oldal

SAR értékek különböző készülékekhez

Szólj hozzá!

Címkék: mobil biztonság wireless információs társadalom ikt gyártás információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr594593331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása