Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 aug
31
08:05

A factory reset valóban hatékony törlési módszer?

Hajdu István

factoryreset.jpgAz okostelefonok korában egyre több érzékeny, bizalmas adatot tárolnak telefonjaink. Természetesen senki sem szeretné avatatlan kezekbe juttatni személyes információit, ha például eladja megunt telefonját, hogy jobbra, újabbra cserélje. Erre az esetre szolgál a teljes törlés, de vajon megfelelően hatékony ez a módszer?

Biztonsági szakértők folyamatosan keresik azokat a réseket, kiskapukat, amelyeket nyitva felejtve érzékeny adatok kerülhetnek harmadik fél kezébe. A mobilpiac robbanásszerű átalakulása azt eredményezte, hogy az okostelefonok saját operációs rendszert kaptak és egyre több személyes adatot tárolnak a felhasználók ezeken az eszközökön.

Teljesen hétköznapi példa, hogy valaki el szeretné adni régi készülékét váltáskor, és mielőtt eladná, egy úgynevezett factory resetet, vagyis teljes törlést végez az eszközön. Ez a művelet elvileg minden adatot töröl és az eredeti, gyári beállításokra állít vissza minden funkciót a rendszerben.

A gyakorlatban azonban nem mindig teljes a törlés. Szakértők szerint a BlackBerry és iPhone készülékek végzik a legjobb munkát ezzel a funkcióval, mert valóban szinten minden adat későbbi elérését lehetetlenné teszik, míg az Android telefonoknál sajnos megvan az esély, még ha csekély is, hogy visszanyerhető az információ egy része törlés után is.

Természetesen pánikra igazán nincs ok, hiszen ehhez megfelelő szoftverismeret és technikai háttér szükséges, így egy hétköznapi telefonváltás nem okozhat gondot. Amennyiben a cserélhető SD kártyát is kiveszik eladás előtt, még tovább növelhető annak esélye, hogy véletlenül sem bukkan fel egy-egy kínosabb fotó vagy akár egy bankszámlaszám és PIN kód.

Az iPhone esetében technikai értelemben az állományokhoz rendelt titkos kulcsot is törli a rendszer így az adatok 100%-a válik visszaállíthatatlanná, hacsak nem rendelkezik valaki egy szuperszámítógéppel.

A BlackBerry készülékek szintén a biztonsági elemek helyrehozhatatlan törlését használják arra, hogy adatainkat megvédjék, amelyek nem lesznek elérhetőek egy factory resetet követően.

Az Android nyíltsága azonban egy kicsit más megközelítést alkalmaz, amely nem jelent azonnal törlést, hanem csupán elrejti a fájlokat a további felhasználás elől, és csupán felülíráskor tűnnek el végleg a logikailag már törölt állományok a rendszerből. Ez és az SD kártya sebezhetősége is kijátszható, amennyiben valaki rendelkezik megfelelő hacker tudással ahhoz, hogy megtaláljon minden elérhető adatot a telefonon.

A saját operációs rendszerrel nem rendelkező telefonok esetében a törlés speciális kábel és számítógépes kapcsolat segítségével többé-kevésbé elérhetőek maradnak az adatok, ám ezeknél a készülékeknél kevésbé jellemző a személyes adatok telefonon történő tárolása.

Általában nyaralási képeink vagy más személyes adataink iránt nem érdeklődnek mások. Ám, ahogyan mondani szokás, az ördög nem alszik, ezért tehát ha eladnánk telefonunkat, mindenképpen végezzünk el egy factory resetet, távolítsuk el a SIM kártyát és vegyük ki az SD kártyát. Így aztán szinte biztosak lehetünk benne, hogy érzékeny adataink nem jutnak avatatlan kezekbe és gépekbe.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil biztonság információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr944732902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása