Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 sze
05
08:05

Újabb lépés az e-közigazgatásban

spinningman

nav.JPGAz informatika, az információs társadalom minden mértékadó és kevésbé mértékadó forrás, szakértő szerint igen fontos szerepet játszik abban, hogy egy ország és lakói hogyan boldogulnak a mai világban. Így a gyakorta – többnyire túl gyakran és túl gyorsan – elmondott negatív kritikák mellett fontos a pozitív példák bemutatása is.
A legújabb pozitív példa ugyan nem hoz nagy változást, de szerintem jó irányba, a teljesen elektronikus ügyintézés felé mutat, ezért érdemes megemlíteni.

Van ügyfélkapu regisztrációm, a tárhelyemre az adóhivataltól rendszeresen érkeznek is elektronikus levelek. A többi hivatal egyelőre még nem használja e formát, de remélhetőleg nemsokára ezek az intézmények is kiaknázzák az ebben a hatékony, gyors és olcsó megoldásban rejlő lehetőségeket. Nem igazán érthető, hogy miért szinte csupán az adóhivatal, és ritkábban a kormányportál üzemeltető, küld leveleket ebben a formában.

Nemrégen érkezett egy értesítő, hogy immár egyszerű módon lekérdezhetők az adófolyószámlák az ügyfélkapun keresztül (e leírás a NAV honlapon is megvan). Beléptem az ügyfélkapun keresztül az adóhivatali eBEV-szolgáltatásra, majd a megadott módszer szerint lekérdeztem az adófolyószámlámat az adószámom segítségével. A kimutatás pdf-ben jelenik meg, a normál banki számlakivonathoz hasonló formátumban. A kivonatból látszott, hogy némi késedelmi kamatot sikerült összeszednem az utóbbi néhány év alatt, néhány száz forintos összegben. Így itt volt az alkalom kipróbálni, mennyire működik a számlakivonat, milyen gyakran frissül. Elutaltam az internet bankon keresztül az összeget – szintén neten, számítógépen, otthonról – majd pár nap múlva újra lekérdeztem az adófolyószámlámat. Az utalás megjelent, a késedelmi kamat szépen eltűnt. További hasznos dolog a kivonaton, hogy az egyes tételeknél feltüntetik azt a számlaszámot is, ahová utalni lehet a befizetéseket, így nem kell keresgélni máshol.

Az adóhivatal és a folyószámla frissülésének sebességé jelzi, hogy közben keletkezett még egy fizetési kötelezettségem, ami annak rendje és módja szerint fel is került a folyószámlámra, mint fizetendő tétel, vagyis újra utalhatok.

Szólj hozzá!

Címkék: állam elektronikus ügyintézés e közigazgatás információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr934740527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása