Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 sze
07
08:05

A jövő már az okosszemüvegeké?

grelda

google glass_photos4-900-75.jpgA Google 2013-ra tervezi piacra dobni az okostelefon alapú Project Glass találmányát, azaz a Google-szemüveget, amin keresztül kiterjesztetten láthatjuk a valóságot. A szemüveg lehetővé teszi, hogy a szemünk a látottaknál többet is érzékelhessen, olyan plusz információkat is, mint például hány fok van, mennyi az idő vagy akár azt is, hogy mikor jön a következő buszjárat. A való világ és a virtuális világ szinte teljesen eggyé válik a szemünk előtt.

Hogyan működik a csodaszemüveg? Leginkább egy felső kategóriás okostelefonhoz hasonlítható. Van processzora, akkumulátora, adattára és memóriája, valamint társul hozzá egy kijelző is. Ezek az alkatrészek a szemüveg szárában fognak elhelyezkedni, amely touchpadként használható. A további vezérlés beépített mozgásérzékelő szenzorokon (giroszkóp, mozgásérzékelő, iránytű), mikrofonon és fülhallgatón keresztül lehetséges. Így ha például nem akarjuk a bejövő hívást fogadni, elég lesz megrázni a fejünket. A szemüveg még rendelkezik majd GPS vevővel, 3G/4G-vel és a tervek szerint Wi-Fi-vel is. A beépített kamera segítségével pedig fotókat és videókat készíthetünk, amelyeket azonnal közzé is tehetünk a világhálón. A mikrofonnak köszönhetően pedig nagyon kényelmesen és praktikusan irányítható lesz minden tevékenység.

Ha pedig ennyi jó sem volna elég, a sok beépített eszköznek köszönhetően rengeteg mindent fogunk tudni az okosszemüveggel csinálni, szinte mintha egy laptopot használnánk, csak annál sokkal egyszerűbben. Amint reggel a napszemüveg kinézetű csodakütyüt a szemünk elé helyezzük, már látni fogjuk, hogy milyen a napi időbeosztásunk, hányadika és hány óra van. Az ablakon kinézve láthatjuk, hogy pontosan hány fok van jelenleg és milyen lesz az aznapi időjárás. Az útra kilépve láthatjuk térkép formájában, hogy hol vagyunk és hová szeretnénk eljutni, illetve a szükséges tömegközlekedési eszközök aktuális menetrendjét. A szükséges funkciók mellett számtalan szórakozási lehetőség is van, mint zenehallgatás, fotózás, videó telefonálás. Az alapvető hívás és üzenetküldési tulajdonságokon túl pedig a Google még biztosan tartogat egyéb meglepetés alkalmazásokat is.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen mindent tudó szemüveg mennyibe kerül majd. A 2013 elején megjelenő első darabokat a tervek szerint 1500 dollár körüli áron lehet majd megvásárolni, a tömeggyártás elkezdése után pedig 200-500 dollárba kerül majd a Google-szemüveg.

A prototípus már használható, a működéséről a világhálón már több videó is megtalálható. így már biztosan nem kell sokat várni arra, hogy kipróbálhassuk a Google új eszközét.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil digitális jövőbenézés információs társadalom augmented reality információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr44739969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása