Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 sze
12
08:05

A webböngészők harca

grelda

browsers.jpgA böngészés, szörfözés a neten mindennapjaink része. Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban és legkényelmesebben töltsük időnket a világhálón, ki kell választanunk egyet a különböző webböngészők közül. De vajon melyik a legjobb, leggyorsabb, legmegbízhatóbb? Google Chrome, Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera: az operációs rendszerekhez telepíthető választék széles.

Az internetes böngésző programok létrejötte egészen a 80-as évekig nyúlik vissza, illetve a WorldWideWeb megalapításáig. Azóta különböző minőségű és változatú programok kerültek a piacra. A két legfontosabb szempont, hogy milyen eszközre akarjuk telepíteni, valamint az is, hogy kompatibilis-e a kiválasztott program az operációs rendszerrel.

Sokáig a legismertebbek és legnépszerűbbek közé tartozott a Microsoft Internet Explorere. Sérülékeny, hajlamos lefagyni, nem sok kell ahhoz, hogy összeomoljon: a csalódott felhasználók tömegesen fordulnak el tőle.

A 2004-ben megjelent Mozilla Firefox a legkedveltebb webböngészők közé tartozik, amelyet – az Explorerrel szemben – az egyik legbiztonságosabb böngészőként tartják számon. Ráadásképpen csekély az erőforrásigénye, egyre kevesebb memóriát használ és fontos bővítésekkel rendelkezik. A leggyorsabb böngészők egyike, egyszerűen testre szabható, a könyvjelzői rendszerének köszönhetően pedig könnyen átlátható.

A böngészőpiac feltörekvő versenyzője a Google Chrome, amely a 2008-as megjelenése óta folyamatosan növeli piaci részesedését. Minimalista, letisztult felületén egyszerűen kiigazodhat a felhasználó, személyre szabhatja. Sebessége és biztonsága pedig vetekszik a Mozilla képességeivel. Extraként említhető még a beépített letöltés vezérlő, az inkognitó mód, a flexibilis fülek és az on-line task manager.

Említésre igencsak méltó az Opera és a Safari is. Az Opera különlegessége, hogy integrált BitTorrent klienssel rendelkezik, adathalász szűrővel is, valamint fut Windowson, Macen, Linuxon és mobiltelefonon egyaránt. Az Apple által kifejlesztett Safari egyszerű, világos és áttekinthető, már nem csak Macintosh gépeken használható, hanem Windowson is. Magától értetődően az Apple táblagépein és okostelefonjain is Safari indul el, amikor szörfözni indulunk a neten. Gyorsan töltődnek be az oldalak és rendelkezik a modern böngészők minden fontos extrájával, mint például a blocker vagy beépített kereső.

A W3C 2011-es statisztikái alapján a legnépszerűbb böngésző 37%-kal a Mozilla Firefox, amelyet szorosan követ 35%-kal a Google Chrome. A dobogó harmadik lépcsőfokán az Explorer legfrissebb verziói állnak, majd ezt követi a Safari, Opera és az Explorer régebbi változatai.

A harc a böngészők között nem csillapul, leginkább az aranyérmes Mozilla és az ezüstérmes Chrome között várhatók újabb kemény menetek. Új funkciók megjelenése is várható, mint például az Explorer esetében a helyesírás-ellenőrző opció. A Mozilla és a Chrome is biztosan újabb verziókban bővíti a képességeit. Az elemzők egy része szerint az Opera és a Safari nem lesz képes versenyben maradni.

Arra a kérdésre pedig, hogy melyik a legjobb böngésző, mi, a felhasználók is megadhatjuk a választ. Úgy, hogy kipróbáljuk őket.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság adatvédelem jövőbenézés információs társadalom keresőprogramok információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr964742217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása