Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 feb
14
09:05

Pikáns képzési páros arányt keres

Mester Sándor

pikans paros.JPG

A tudás jelentőségéről nehéz újat mondani. Mostanság egy kiemelt uniós projektet népszerűsítő weboldal azt állítja, hogy „Tudásod a jövőd!”, jelezvén, hogy lehet újnak tetszőt hozni kreatíve, de az nem biztos, hogy jól hangzik. A lényeg azonban nem a dadogó nyelvvel fecsegő felszín, hanem a valóság mélye: az idegen nyelvi és informatikai ismeretek elsajátítását támogató nagy vállalkozás elindult, de ki tudja hol áll meg.

A TÁMOP 2.1.2 projekt célja – amint ez a www.tudasodajovod.hu weboldalon olvasható – az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése. Jobban elmélyülve az ismertetésben és a projekt leírásában, kiderül, hogy a felnőttképzés keretében megvalósuló fejlesztés tömeges méretekben történik, jelentősége tehát társadalmi szempontból is kiemelkedő.

Kifejezetten pikáns a párosítás – idegen nyelvi és informatikai ismeretek oktatása. Versenyképesség dolgában ugyanis mindkét területen van mit fejlődni a magyarok tömegeinek (nemzetközi összehasonlításokkal most nem borzolnám az olvasó idegeit). A helyzetet csöppet is ismerő elemző azonnal rávágja, hogy igen, nagyon jó, de mindkettőt, ha lehet kérni.

Lehet. A projekt kiírása rugalmas, ami egyszerre előnye és talán hátránya is. Ugyanis a képzés költségeiből 2-5%-os önrészt vállaló jelentkezőre bízza a választást, de – a 90 órás képzési kereten belül – mixelhet is: tanulhat, mondjuk, 30 órát angolul, 60 órát pedig az informatikai ismeretek elsajátítására szánhat.

Úgy tűnik, hogy egyelőre az idegen nyelvi képzés iránt mutatkozik a nagyobb kereslet, ami jól mutatja, hogy ha kedvezőek a feltételek, az emberek hajlandók beülni az iskolapadba. Ugyanakkor érdekes kérdés, hogy vajon 90 óra alatt egy nyelv elsajátításában meddig lehet eljutni a kezdő szintről. A nyelvoktatásban jártasak szerint ennyi idő alatt csekély az előrelépés, csupán ízelítőt kap csupán nyelvtanuló, talán liftkezelőnek felveszik ennyi tudással, ahol az oktatott nyelvet beszélik. További szívós tanulás, órák százai szükségesek ahhoz, hogy kifejlődjön a tanulóban az adott idegen nyelv magabiztos tudása.

Egy informatikai ismereteket oktató, jól felépített 90 órás kurzus ellenben átemeli a digitális szakadékon az oktatottat.

Azok, akik egyaránt vágynak idegen nyelvi és informatikai ismeretekre, állítsanak össze maguknak egy pikáns képzési koktélt, azok a tízezrek pedig, akiket csak az informatika érdekel, ébredjenek, nehogy hoppon maradjanak, amikor elfogy a keret.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr205079655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása