Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 már
18
09:05

Jelek a múltból

spinningman

jelek.JPGÉrdekes, amikor a múlt egy-egy eleme kitörölhetetlenül a jelen részévé válik. Az informatika elképesztő ütemben változik, éppen ezért érdekes olyan „jeleket” találni a múltból, amelyeket most is alkalmaznak, pedig azt, amin egykoron megismerte a világ, már régóta senki sem használja.

A legismertebb példa a sok ma is futó alkalmazás „Mentés” ikonja, amely egy floppylemez, mégpedig a kisebb fajta, a 3,5 colos. Floppyt már szinte senki sem használ, a gyártása is megszűnt, de valahogyan mégis megmaradt a képernyőn. Nekem ennél is jobban tetszik a „Mentés másként” ikon, mert azon nem simán csak egy floppylemez látható, hanem az, ahogyan ceruzával éppen megcímzik a lemezen lévő kis öntapadós matricát. Valószínűleg ma már senki sem csinál ilyet. Nekem otthon a fiókban van egy doboz floppylemezem, de már nincsen olyan számítógép a környezetemben, amellyel ezeket megnézhetném.

Hasonló példa az email másolatnál szereplő cc jel. Sokáig nem tudtam, mi is ez (hasonlóan a tv paprikához), aztán felvilágosítottak, hogy ez a "carbon copy" rövidítéséből származik, ezt magyarra "indigós példány"-nak lehetne fordítani. Vagyis ez a floppynál is régebbről, még az írógép korszakából maradt itt, amikor ilyen módon, indigóval készítettek egyszerre több példányt.

Szintén évtizedek óta használt szimbólumok a hi-fi cuccokon lévő funkciók jelzései. Harminc-negyven évvel ezelőtt a magnókon, videólejátszókon ugyanazok a jelek voltak, amelyek ma ott vannak a teljesen virtuális felületeken is. A felvételt, lejátszást, előre-hátra ugrást már akkor is így jelölték, azóta ezek egyezményes jelekké váltak.

Azon kívül, hogy érdekes ilyen régi jeleket találni, azt a folyamatot is megmutatják, hogy miként válik valami előbb önmaga, azután pedig valami más szimbólumává és egyre inkább függetlenné attól, ami az eredeti fizikai valója volt. Az indigóval sokszorosítottak, ezért ez a másolat rövidítése lett, aztán a kifejezés megmaradt és külön életet kezdett élni (sokan használják magyarul is a "becécézni" igét).

Ahogyan múlik az idő, egyre többen vannak, akik floppylemezt vagy indigót még csak nem is láttak, de tudják, mit jelentenek a mai kontextusukban. Az informatika a feledés homályába lök dolgokat, de meg is őriz olykor belőlük hírmondónak egy-kettőt.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom adathordozók információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr75137199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása