Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 ápr
18
19:05

A CIO-k nem halnak ki

Mester Sándor

Cloud-Computing-v2.jpg

Az egyik panelbeszélgetés résztvevője nyugtatgatta a hallgatóság soraiban és a panelben ülő vezető informatikusokat a címbéli jóslattal. Balatonalmádiban a bitport CIO Hungary 2013 konferenciájának mai, első napján elkelt a biztató szó a vezető informatikusoknak.

Változik az IT világ, és változik benne a CIO szerepe is. Egy olyan infokommunikációs környezetben, amelyben a számítási felhő, a big data, a BYOD („Bring Your Own Device” – „hozzad be saját eszközödet”) és a mobilitás a fő fejlődési és vitás területek, észnél kell lennie annak az informatikai vezetőnek, aki szeretne három év múlva is a vállalat igazgatóságában az informatikáért felelős vezérigazgató-helyettesi székben ülni.

Néhány éve még a felhő afféle felhajtás, „hype” volt. Ma már a felhő a brutális jelen a vállalati informatikában, mégpedig vagy úgy, hogy folyamatosan nyer teret, egyre kevesebb belső informatikai rendszer működik, és egyre több megoldás fut valahol a felhőben, vagy pedig akképpen, hogy a vállalat üzleti vezetők verik az asztalt, hogy márpedig ők az informatikát a felhőben akarják mihamarabb látni, mert úgy olcsóbb, meg egyébként is.

Aztán itt van az a cemende big data, vagyis a lehetőség, vagy inkább a probléma, hogy miként lehet nagy, nagyon nagy mennyiségű, korábban hithű informatikusok által adatnak semmi esetre sem nevezhető micsodákat iszonyú gyorsan feldolgozni és elemezni, és netán értelmes következtetéseket elvonni az elemzésből.

A rosseb egye meg az összes kütyügyártót, élükön az Apple-lel, merthogy a vállalati felhasználók természetesnek kezdik venni, hogy a maguk szórakoztatására és gyönyörűségére saját pénzükből vásárolt okostelefonjaikat, táblagépüket a vállalatok informatikai környezetében is használják, mégpedig vállalati információk, alkalmazások kezelésére is.

És ha már lúd, legyen kövér, a telhetetlen vállalati júzerek azt is természetesnek veszik, hogy a vállalati információkhoz, alkalmazásokhoz bárhol és bármikor hozzáférhessenek, és tesznek arra, hogy éppen a vállalati rendszerek tűzfalain messze túl merészelnek ilyen tevékenységet végezni.

Talán soha ennyi és ilyen erős kihívással még nem nézett szembe a vezető informatikusok egyre csüggedtebbnek tűnő közössége. Jól eshetett nekik tehát nagyon, hogy elhangzott: CIO-ra mindig szükség lesz.

Egyébiránt az, aki e pozitív jövőképet vetítette a CIO-k elé, egy nemzetközi felhőépítő cég regionális vezetője. És tényleg csak mellesleg és egyébiránt jegyzem meg, ennek az előadónak a diabemutatójában szerepelt egy mamut is, amely köztudomásúlag a régen kihalt állatfajok közé tartozik. Azóta is gondolkodom, hogy miért is választotta a felhős szakember mondandójának keretéül azt a kérdést, hogy miként is együk meg a mamutot, ha már felolvasztottuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr15233672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása