Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 ápr
22
09:05

Rutinmeló lehetett a csecsenek azonosítása

Mester Sándor

boston.JPGSzerintem azok, akik végül azonosították a bostoni maraton célvonalánál elkövetett tömegmészárlás tetteseit, ki se léptek a szabad levegőre, ülő helyzetben végezték munkájukat. Viszont fullra járatták számítógépeiket.

Úgy gondolom, attól fogva, hogy mindkét robbanóeszköz elvégezte szörnyű pusztítását, nem az volt a kérdés, hogy elkapják-e a tetteseket, hanem az, hogy mikor kattan csuklójukon a bilincs, vagy hogy mikor viszik őket a hullaházba.

Boston minden bizonnyal gazdagon be van kamerázva, s a kamerák felvételei automatikusan és folyamatosan elmentődnek számítógépekre, ahonnan az ottani szabályok szerinti ideig – incidens esetén – előhívhatók. Igen valószínű, hogy a terrorcselekmény után már órákkal a nyomozó hatóságok rendelkezésére álltak olyan videofelvételek, amelyek azt a két pillanatot rögzítették, amikor a robbanóeszközöket helyeztek el a célvonal közelében lévő helyekre (szemétgyűjtőkbe, ahogy olvastam).

Nem valószínű, hogy tévedek, ha az állítom, hogy az elkövetők nem sokkal, talán percekkel a detonációk előtt helyezték el a gyilkos eszközöket, nehogy kiürítsék a szemétgyűjtőket még a robbanás előtt. Ebből persze az is következhet, hogy a tettesek a közelben tartózkodtak a robbanáskor (még akkor is, ha időzített eszközöket használtak).

Nem tudom, hogy azonnal személyazonosításra alkalmasnak ítélték-e nyomozók az első felvételeket. Tegyük föl, hogy nem, és akkor – és egyébként is – a tettesek mozgását addig kellett követni, amíg csak lehetett, s amíg csak értékelhető arcképhez nem jutottak.

Nem tartom kizártnak, hogy a videofelvételek révén nem álltak elő döntő bizonyítékok, ezért továbbá házi feladatokat kellett elvégezni. Például ha látható volt, hogy az egyik gyanúsított mobiltelefonon kezdeményezett vagy fogadott hívást, a mobilhívások adatbázisaiban kellett túrni az idő és a hely (cella) alapján. Megkönnyíthette a nyomozók munkáját, ha két csecsen testvér egymást hívta, ami igen valószínű, hiszen szinte mérget lehet rá venni, hogy nem egymásba karolva léptek le a helyszínről.

Rutinmeló lehetett azonosítani a két elvetemültet, s aztán jöhetett az elfogás, ami – mint olvashattuk – nem ment egészen simán, pedig szerintem legalább egy napot tölthettek el az üldözők a felkészüléssel.

Maradt még egy-két dolog, ami egyelőre nem megy emberek közvetlen részvétele nélkül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr295238194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása