Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 máj
02
09:05

Támad a super wi-fi, a white space legyen veled!

Hajdu István

Image_Super_Wifi.jpgA televíziózás által nem kihasznált, illetve az üresen álló frekvenciák felhasználása régóta téma szinte sz egész világon. Vajon mi történjen a parlagon heverő sávszélességgel?

A válasz szinte mindig ugyanaz: használjuk vezeték nélküli internetezésre. No, de akkor miért nem terjedt még el ez a megoldás világszerte?

Az úgynevezett white space a telekommunikációban azokat a frekvenciákat jelenti, amelyeket ugyan műsorszórásra szántak, mégis kihasználatlanok vagy kevésbé kihasználtak maradnak. Az ilyen „lyukak” hasznosítására a legelterjedtebb ötlet a super wi-fi névre keresztelt (valójában kevés köze van a wi-fihez, hiszen nem a 802.11, hanem a 802.22 szabványra épül) vezeték nélküli hálózat Megvalósítása azonban több okból sem egyszerű feladat, holott az ötlet immár 10 éves múltra tekint vissza.

A super wi-fi koncepciója az, hogy a jellemzően wi-fi által használt frekvencia alatti, viszont az UHF (Ultra High Frequency) TV tartományába tartozó 470–790 MHz üres területeit is adattovábbításra használja. Az alacsonyabb frekvencia nagyobb hatótávolsága és potenciálisan jóval nagyobb sávszélessége (100 Mbit másodpercenként) előnyt jelent a mai wi-fi frekvenciával szemben.

Angliában Cambridge területén tesztelik éppen azt az aprócska eszközt, amely segítségével a város teljes egészében lefedhető (smart grid) és úgymond „okossá” tehető. A teszt sikere után ez lehet az első város a szigetországban, ahol a white space hasznosítása bevetésre kerül minden internetezésre képes eszköz kommunikációjának kiszolgálása érdekében.

A Microsoft úgy döntött, hogy Afrikában teszteli saját megoldását, amely olyan területek számára is elérhetővé teszi az internetet, ahol az áramellátás sem teljesen biztosított. Ebben azért van némi ellentmondás, ám a mobil eszközök (kórházak, könyvtárak, egyéb intézmények) felhasználói számára ideális lehet az elképzelés, ráadásul napelemes erőforrásról üzemeltetve, így ez a megoldás teljes mértékben környezetbarát.

Természetesen az, hogy mennyire zsúfolt egy frekvencia, területenként változik, és mivel a mai hordozható eszközök (mobiltelefonok, tabletek, notebookok) egyelőre nincsenek felkészítve ilyen alacsony frekvencia fogadására, az infrastruktúra kiépítése nem olcsó és nem egyszerű feladat.

Az Egyesült Államokban is több területen tesztelhető és elérhető az ingyen wi-fi névre is keresztelt rendszer, leginkább egyetemek környékén, ám egyik akadálya a jelentősebb elterjedésének éppen ebben az alternatív névben rejlik: ingyenes wi-fi.

Február környékén el is terjedt a hír, miszerint az amerikai FCC ingyen vezeték nélküli hozzáférést biztosítana mindenkinek a tiszta frekvenciák felhasználásával, ám a szenzáció mégis elmaradt, mert a hír nem bizonyult igaznak.

Mégis, mi a probléma ezzel? Nos, az, hogy a white space nem licencelt frekvencia, ami könnyen zavarhatja a műsorszórók által használt frekvenciákat, illetve bizonyos vezeték nélküli mikrofonokat is megzavarhat.

A fentiek természetesen inkább elrejtik, mint megmutatják az igazi problémát: a pénzről van itt szól. Olyan vállalatok, mint a Google, a Dell vagy a Microsoft a white space hasznosítása mellett állnak, míg a szolgáltatók, akik frekvencia licencekkel rendelkeznek, ellenzik a megoldást. Olyannyira, hogy perrel tiltatnák be a használatát Amerikában. Mellettük a színházak és sportrendezvények szervezői is ellene érvelnek mikrofonjaik védelme érdekében.

Van persze megoldás a technikai problémákra: egy adatbázis, amely minden olyan frekvenciát tartalmaz, amelyeket nem zavarhat egy-egy super wi-fi eszköz.

Visszakanyarodva kicsit Angliához, a Weightless által kifejlesztett eszköz rendkívül nagy hatótávolságot és üzemidőt biztosítva képes a super wi-fi felhasználására, így a készítők által megálmodott okos város (Smart City) olyan közlekedési lámpákkal, kioszkokkal gazdagodhat, amelyek képesek az internet segítségével adaptív és dinamikus működésre is. Akár egy tömegközlekedési információs pontról, akár egy légszennyezettséget mérő berendezésről beszélünk, hasznos lehet az állandó internetkapcsolat.

Hazánkban vajon mikor indulnak el az első pilot projektek?

Szólj hozzá!

Címkék: mobil szélessáv wireless információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr345251465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása