Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 máj
06
09:05

Helyesírási szabályzat – online

Hajdu István

iras.jpgAz MTA több éves munka eredményeként elindította online helyesírási tanácsadó portálját. A hatályos szabályzat alapján hét témakörben segít az érdeklődőknek a weboldal – magyarázattal és egyszerű felülettel.

A http://helyesiras.mta.hu/ oldalon egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, nevek, számok, dátumok, „Helyes-e így?” témakörökre bontva kaphatunk javaslatokat szavaink helyesírására. Mellékelve megkapjuk a megfelelő magyarázatot is arra a kérdésre, hogy miért éppen úgy kell leírni, a szabályzat oda illő pontjának idézésével.

Az MTA célja a rendszerrel az, hogy érdekesen, egyszerű módon segítse azokat, akik a szabályzatot nem forgatják rendszeresen. Jókor érkezett a rendszer, hiszen általa egyértelmű válik, hogy miként és miért kell szavakat, kifejezéseket vagy akár neveket leírni magyarul, ami a mai internetes hatások miatt sokszor nem magától értetődő, számos rosszul írt vagy értelmezett kifejezés kerül be a köznyelvbe.

A nyelvet a köznyelv alakítja, mondják, ám azért előnyös körültekintően és helyesen írni. Az élet sok területén az igényesség jele, ha valaki helyesen ír. Egy ilyen egyszerűen használható online szabályzat segítségével gyors és biztos megoldást kaphatunk kérdéseinkre.

Sokan eddig a Google kereső találatai alapján ítélték meg egy-egy szó helyes írásmódját, most végre a mögöttes szabályt is megérthetjük – hiteles forrásból származó információkkal egyetemben.

 helyes.jpg

A honlapot kipróbáltam és elmondhatom, hogy egyszerű a használata, felépítése logikus, és azok, akik a részletekben is szeretnek elmerülni, a szabályzat minden apró pontját is felkereshetik. Ugyan léteznek más nyelvtani, helyesírási összefoglaló portálok, az MTA honlapja mégis igazi újdonság, hiszen egyfelől a témakörökre bontás kényelmessé teszi a használatát, másfelől a magyarázat megjelenítése plusz információval szolgál.

Javaslom, hogy aki teheti, próbálja ki. Ha eddig kételyeink támadtak egy-egy szó, kifejezés, név, dátum, szám leírásával kapcsolatban, itt az alkalom, hogy ellenőrizzük megérzéseink helyességét.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom írástudás információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr75281501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása