Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 jún
06
18:50

Gipszteszt – avagy amit tényleg el lehet intézni otthonról az e-közigben

spinningman

Ha gipszbe teszik a lábát, az ember elmereng olyan dolgokon is, amelyek hidegen hagyják, amikor járni tud. A stratégiák éteri világából ilyenkor a hétköznapok rögvalóságába pottyan, az elméleti talányokat felváltják a gyakorlatias problémák.

Lehet emlegetni olyan, valljuk be, talán a többség számára elvont és nagyon távoli fogalmakat, mint „gazdasági versenyképesség”, „digitális szakadék”, „EU stratégia”, de a gyakorlati, mindennapi példák ezeknél valószínűleg fontosabbak ahhoz, hogy érthetővé váljon bizonyos fejlesztések, technológiák előnye, haszna.

Éppen ezért bemutatok egy gyakorlati példát az IKT használatának előnyeire.
A példa annyira elsőkézből való, hogy egyenesen velem történt meg – és nem azért, mert kedvem szottyant tesztelni a rendszereket, hanem mert tényleg szükségem volt rá.

Néhány hétig feküdnöm kellett otthon, betegállományban. Nagyon nehezen mozogtam és azt a keveset is csak a lakáson belül.

Ez az időszak szerencsétlen módon egybeesett május végével, ami köztudottan kiemelt a különböző adózási teendők szempontjából. Ilyenkor kell elkészíteni és beküldeni egy csomó bevallást, beszámolót. Személyi jövedelemadó, céges adók, mérlegkészítés, attól függően, kire mi tartozik.

Egy hirtelen betegséget vagy sérülést senki sem lát előre, így aztán én sem tudtam előre felkészülni, nem tudtam előre elkészíteni ezeket az anyagokat. Szóval feküdtem otthon az ágyon és egy csomó mindent el kellett intézni. Végül mindezt sikerült megoldani egy számítógéppel, internet-eléréssel és egy mobiltelefonnal.

Például elektronikusan készíthető el a személyi jövedelemadó bevallása, ami szintén elektronikusan beküldhető (szükséges a kormányzati portálhoz az azonosító), majd az adót, ha fizetnem kellett volna, a bankom portálján át el lehet utalni.

Az internetes bank, amit én használok, azonosítóként a belépési kód mellett tranzakciónként SMS azonosítást is alkalmaz, ezért szükséges, hogy a telefon SMS fogadására képes legyen, akár mobil, akár nem. Ennek tanulsága, hogy az e-közigazgatás akkor működhet igazán, ha a környezete (banki rendszerek, ügyfélszolgálatok, külső, kapcsolódó alkalmazások) is kialakult.

Az SZJA mellett a többi feladatot, a mérleg, a bevallások elkészítését, beküldését, az esetleges fizetéseket is meg lehet ma már oldani hasonló módon, elektronikus formában, egy részüknél ez már kötelező.

Az esetleges kérdezősködést, technikai gondokat pedig emailben, telefonon is el lehet intézni. Az illetékes hivatalok (például a NAV) honlapja is tartalmaz egy halom tudnivalót, ott is sok mindennek utána lehet nézni.

Ha ugyanezt papíron, postán, bankban kell volna elintéznem, az sem lett volna lehetetlen, de mert nem tudtam kimenni a lakásból, komoly szervezést igényelt volna, sok segítség, szívesség igénybevételét, ami nyilván jóval bonyolultabb lett volna, és a költségei is nagyobbak lettek volna (idő, posta és banki költségek, taxi). Elektronikus formában a költségek sokkal alacsonyabbak, például az internet bank szerencsére nekem ingyenes és postaköltségről, utazásról, sorban állásról nem beszélhetünk.

Plusz bárhonnan intézhetőek e dolgok, ha egy kórházban lettem volna valahol a hegyekben, mindezt onnan is meg lehetett volna oldani, feltéve, hogy van internet és térerő.
Persze nem állítom, hogy a helyzet ideális és hogy a mostani rendszerek tökéletesek, és azt sem gondolom, hogy az IKT, az internet mindenre jó és mindenre gyógyír. Mindenki elismeri, hogy szükség van a fejlesztésekre, javításokra, és az IKT intenzív használatának bizony kockázatai, hátrányai is vannak.

De sok mindenre használhatóak e megoldások a mindennapokban is, ha valaki ismeri a módját és az előnyöket.

És nyilván máskor is meg lehet ugyanezeket tenni, az előnyök betegség nélkül is ugyanazok.

 

Szólj hozzá!

Címkék: elektronikus ügyintézés e közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr352961293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása