Infoter.eu cikkajánló

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből


'11 sze
09
08:15

Az okos út - telefon(r)evolúció

Hajdu István

 

Az infoter.eu-n megjelent felmérés szerint a fiatal férfiak rendelkeznek a legnagyobb számban okostelefonnal. Vállalati körökben nem ismeretlen a PDA vagy az okostelefon fogalma, viszont a mai rendszerek jó része már leginkább a fiatalokat célozza meg a játékok, közösségi és multimédiás tartalmak révén. Az okos masinák vásárlásakor rögtön felmerül az igény a mobil internetelérésre, így a szolgáltatóknak is érdekük, hogy minél szélesebb körhöz juttassák el az internetezésre is alkalmas telefonokat.

Kicsit meglepő, hogy az említett felmérés szerint csupán 30% körüli azoknak az aránya, akik már vásároltak ilyen készülékeket, ám további 28% tervezi, hogy hamarosan csatlakozik az előbbi táborhoz. Ha megnézzük, hogyan alakult a sorsuk, mire is lehet használni ezeket az eszközöket, világossá válik, hogy miért a fiatalok leginkább a potenciális vásárlók, és hogy miért a férfiak.

Ma már sokak számára elképzelhetetlen, hogy reggel ne nézze meg legalább az időjárás előrejelzését vagy a legfrissebb híreket mobilja segítségével, vagy hogy utazás közben ne hallgasson zenét, ne nézze kedvenc sorozatát, vagy hogy ne tudjon azonnal válaszolni a Facebookon kapott üzeneteire.

Pedig alig néhány éve az akkori okostelefonok ilyeneket még nem tudtak. Okosak voltak, mert közép és felsővezetők használták leginkább őket, vagy épp vállalati céges telefonokként, és elsődlegesen nem a mai értelemben vett felhasználói élmény kiterjesztése volt a céljuk. Sokkal inkább a céges levelezésre, dokumentumok kezelésére és jegyzetek készítésére használták. Több modell rendelkezett navigációs modullal is, és a legtöbbjük érintésre érzékeny felületet is kapott.

Az akkor elterjedt rezisztív paneleken még úgynevezett stylus vagy ceruza segítségével kellett a megfelelő gombokat nyomkodni, eltérően a mai kapacitív társaiktól, amelyek esetében már az ujjunk által elvezetett töltés érzékelésén alapul a navigáció.

A RIM BlackBerry készülékei olyannyira a vállalati szféra számára készültek, hogy külön belső hálózat (BES) szolgálja ki az üzenetek és a belső kommunikáció továbbítását. A RIM-et és a hagyományos okostelefonok, PDA-k gyártóit azonban hideg zuhanyként érte 2008-ban a trendváltozás, és azóta is labilis olyan nagyvállalatok, mint a Nokia, a RIM vagy a Microsoft helyzete az okostelefonok szegmensében.

Új cégek és operációs rendszerek törtek be a piacra és azonnal magukhoz is ragadták a kezdeményezést, kihasználva az újdonságokra igen fogékony vásárlók lelkesedését. Az Apple az iPhone, majd számos kisebb-nagyobb változatai, átértelmezései révén szerzett igen rövid időn belül hatalmas piaci előnyt, míg a Google az Android rendszer köré építkezve ugrotta át sorban riválisait a statisztikákban.

Úgy tűnik, e nagy sokkot nem élik túl a Windows Mobile, a Symbian és a WebOS rendszerek, holott a Microsoft és a Nokia szoftverei és telefonjai előtte szinte egyeduralkodónak számítottak a szegmensükben. Ahogy a trendek szélsebesen megváltoztak, elavultak, és a régi név alatt nem is lett volna érdemes megújítani őket.

Ma divatosnak azok a készülékek számítanak, amelyeknek érintős a képernyős, 1-2 fizikai gombot tartalmaznak, és amelyek képesek a felhasználói élményt maximalizálni. A Microsoft ezért új rendszerrel, a Windows Phone 7-tel lépett be a piacra az Apple és a Google mellé, és jelenleg leginkább e három platform köré csoportosulnak a gyártók is.

A fiatalok számára kínált multimédiás, internetes és közösségi szolgáltatások integrálása, a navigációs lehetőségek, az egyre jobb és szebb játékok olyannyira vonzóak lehetnek, hogy a szinte havonta érkező készülékek közül még választani is nehéz – különösen, ha az árukat is figyelembe vesszük. A tanuló korúak zöme ugyanis még nem rendelkezik önálló jövedelemmel, így minden kiadásuk a családi kasszát terheli.

Sokan mondják már most, alig három évvel a nagy piaci pálfordulás után, hogy okostelefon nélkül élni sem lehet. Nagyon úgy tűnik, hogy az okostelefonok szegmensében az üzleti lehetőségek hatalmasak. Talán ezért is szaporodtak meg a szabadalmi perek, a vállalatok ugyanis igyekeznek minden eszközt bevetve minél nagyobb piaci előnyre szert tenni.

Mindenesetre rengeteg hasznos funkcióval bírnak a mai telefonok és az egyre növekvő szolgáltatásoldali integráció révén lassan már szinte minden számításba jöhető funkciót képesek lesznek ellátni. Nem mellékesen pedig a mobilszolgáltatók számára is aranytojást tojó tyúk e szegmens, hiszen okos készülékéhez mobil internetelérést is vesz okos gazdája.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom ikt gyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr623213107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.