Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 dec
12
08:05

A kínaik már a csipben vannak

Mester Sándor

Az ördög megjelent. A biztonságpolitikai szakértők élénk színekkel festették a falra, nem hiába. Iránban földet ért egy amerikai robotrepülőgép, és most meg kellene magyarázni, mi és hogyan történt. Az ügy természetéből adódik, hogy egyhamar – néhány évtizeden belül – nem derülhet fény az igazságra, az elemzők képzelete egy darabig tehát szabadon szárnyalhat.

Triumfálnak az irániak, nagy szeretettel simogatják a különös hadizsákmányt, az illetékes amerikai katonai vezetők orvosi leletei pedig minden bizonnyal hirtelen romlást mutatnak.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy miért is történhetett meg az a csúfság, hogy az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatok által felügyelt amerikai pilóta nélküli robotrepülőgép (egy 6 millió dollárt érő Lockheed Martin RQ-170) Iránban ért földet, a közölt felvételek szerint épen és egészségesen.

Ha végigfutjuk a weben megjelent szakértői magyarázatokat, elénk tárul minden, ami az információs háborúval kapcsolatosan rémálmainkban előfordulhat. Itt van például a kínai kapcsolat. Lassan az informatikai eszközök, alkatrészek nagyobb hányada Kínában készül, a Kínai Népköztársaságnak nevezett kommunista-kapitalista világhatalom gyáraiban. Miből áll valami titkos kódot, csatornát beégetni, beprogramozni bizonyos alkatrészekbe, amelyeket alkalom adtán, ha úgy hozza az élet vagy a halál, meg lehet szólítani. A kínaiak már a csipben vannak – mondhatnánk. A kínai lélekfejlődés és történelem egyes ismerői azt mondják, a kínaiak sohasem törekedtek megszállókként fellépni a határaikon túl, elvannak a maguk gondjaikkal. És mi van, ha ők is változnak?

Aztán itt vannak az oroszok. Azok mindig itt vannak. Mindig kavarnak valahol, külön utat járnak, de ők megtehetik egyelőre, van hozzá gázuk, olajuk, pénzük, népük és fegyverük. És vannak veszteségeik és vannak vágyaik. Éppen az eset előtt 6 héttel Irán orosz forrásból vásárolt elektronikus zavaró berendezéseket (IED jammereket), amelyek megzavarhatták a robotrepülőt.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg az irániakról, akik akár fel is fejlődhettek arra szintre, hogy meghackkeljenek egy ilyen eszközt. Ki tudja, ők talán rájöttek arra, hogy ha intenzíven képezik embereiket az informatikára, képessé válnak a védekezésre és a támadásra.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr823453745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malolo 2011.12.12. 17:09:25

"egyhamar – néhány évtizeden belül – nem derülhet fény az igazságra, az elemzők képzelete egy darabig tehát szabadon szárnyalhat."

Szerintem átállt. A képen is látható, hogy Iránban több szeretetet kap:-)

repecs 2011.12.12. 18:31:23

Ilyen hasznos kimerítő cikk max a velvetre vagy a nőklapjára való. Nem kellene kicsit mélyebben vagy legalább linkelni?

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.12. 18:36:59

@malolo:
igazad lehet, a múltkor is említette, hogy gyereket akar és a CIA-s arcok nem engedték.
hát besokallt, ennyi

eax_ 2011.12.12. 21:12:33

"Miből áll valami titkos kódot, csatornát beégetni, beprogramozni bizonyos alkatrészekbe, amelyeket alkalom adtán, ha úgy hozza az élet vagy a halál, meg lehet szólítani."

Azert ez ennel kicsit bonyolultabb.

"Éppen az eset előtt 6 héttel Irán orosz forrásból vásárolt elektronikus zavaró berendezéseket (IED jammereket), amelyek megzavarhatták a robotrepülőt."

IED-zavaroval. Robotrepulot. Ugy, hogy szepen, egyben leszalljon. Nooormalis?!

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.12.12. 22:32:47

Megzavarják, hogy az eredeti irányító ne irányíthassa, hanem ők. Vagy nemtom.

guy2 2011.12.12. 22:54:03

Egyértelműen műszaki hiba, Irán kb. 60 évvel le van maradva technikailag, nem? Kizárt, hogy akaratlagosan lehozzanak egy robotrepülőt épségben. Azt sem hiszem, hogy abban a robotrepülőben akár egy darab Kínában gyártott csip is lett volna, annál azért okosabbak az amerikaiak nem?

Aldo Ra1ne 2011.12.12. 23:23:48

Szerintem a nem ortodox iráni vezetés követelte, hogy szálljon le, megzavarodott a gép, és már lenn is volt.

Első Osztályú Huszárkapitány 2011.12.13. 00:52:28

@malolo:

Hát ezen a kommenten behaltam! Besza-behu esküszöm! :-))))

Egyébként ti meg még mindig hisztek a szemeteknek? Hát a Holdra szállás is csak kamu volt. Eeejáccották. Propaganda az egész, ez is itten ehun, ni.

u.i.

Arra pedig senki se gondolt, hogy igazándiból a jenkik csak hagyták az egészet?! Ez vót az igazi "ambush". Tudták, hogy kavirnyákolnak a rendszerekben a perzsa-párthus vérrokonaink, erre egy kis önbizalomnövelőnek hagyták, hogy örömködjenek a szép lehozatalon. De Mulder ügynökék Scullyval az oldalán még szélesebben mosolyogtak, mer' bekapták a csalit. És ez a csodakütyü - szép sivatagi beige-re mázolva - ravaszan ott figyel és immár testközelből kamerázza a szakállas bácsikat.

bucbuc 2011.12.13. 07:51:36

"Miből áll valami titkos kódot, csatornát beégetni, beprogramozni bizonyos alkatrészekbe, amelyeket alkalom adtán, ha úgy hozza az élet vagy a halál, meg lehet szólítani. "

Aham, aham, most már értem miért sikerfilm a will smithes idegeninváziós faszság.

Az irániak is küldtek egy vírust oszt jóvan, mint ők az alieneknek, semmi gond, ez ennyi.

Jenő_bácsi 2011.12.13. 08:01:51

A világ csúcsprogramozói közt elég sok a pakisztáni.
A pakisztániak közt vannak mohamedánok.
A mohamedánok közt vannak, akik tudnak repülőt vezetni ( nem csak a 96. emeletre ).
Az USAF meg így járt

citrix 2011.12.13. 08:25:23

Na igen,a modern Trója falova... Ki tudja,mi van a belsejében?

McKinney 2011.12.13. 08:33:43

Miért olyan nagy szám ez? Csodák egyik oldalon sincsenek. A perzsák sokan vannak, közülük is tanulnak nyugaton, fogadjunk hogy szép számmal basszák a rezet a bp.i műegyetemen is, lehet hogy a tripper mellett elektronika is ragad rajtuk. Meddig tart a rezsimnek összeterelni és kicsit dolgoztatni őket?
Másrészről anno a szerbeknél is esett le gép, aztán sörétes puskával ugráltak körülötte ...

BigPi 2011.12.13. 08:59:06

@McKinney: Az egy picit más volt, mert azt légvédelmi eszközökkel szedték le.

rubberbandman 2011.12.13. 09:38:45

egy kicsit össze vagyok zavarodva a történetet olvasva, lécci segítsetek.
az nem úgy van hogy a robortepülők a rosszak a robotautók meg a jók? legalábbis így láttam a transzformerszben...

Joaquin 2011.12.13. 09:43:57

Hát ha Iránban nem is képeznek épkézláb programozókat, nyugati egyetemekről hazavándorolt értelmiségiből biztos van pár... Azonban hekkelni csak belső információkkal lehet (most figyelmen kívül hagyom a lehetőséget, hogy mondjuk zero-day vulnerability-t találtak volna :), ehhez nem ártana pl. hogy legyen egy drone-juk amivel játszadozhatnak).
Lényegében két forgatókönyv van: a korábban beszivárgott vírus mégis tudott valamit, esetleg megbízásra készült - ha valamitől, hát ettől romlik az a lelet - vagy sima műszaki hiba. A vírus azért is veszélyes, mert a legtöbb egyfajta szonda (+ zombigép generátor, persze) - elküld mindent amit tud, a gazdája meg eldönti kell-e neki az info... aztán a keresés a logok között kidob egy pár nasa.gov-ot :) Vírusgazda ezután elkezdi megkeresni azt, aki megfizeti az információt. Kémfilmbe illő? Pedig egész sokan élnek ebből. Mármint kisebb kapásokból, persze. Egy teljesen átlagos kkv-nak is megvan a vetélytársa, aki hajlandó fizetni. A gond, hogy emiatt egy kalap kisebb-nagyobb kémvírus kering a neten, és bár ezek többsége azonos módszereket használ, mindig lesz egy-két eredeti ötlet, amivel - úgy tűnik - bárhova bejutnak. Érdekes, szerintem...

Ja igen, ez a chipes ötlet hatalmas marhaság.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.12.13. 10:20:55

A kerdes az is lehet, ki az, aki ellen az USA meg Irannal is kepes szovetkezni, annyira, hogy dront ad nekik? (mert ha csak ugy siman odaadtak volna, azt egyszeruen nem lehet megmagyarazni, ezert kellett ez az elteritos mese)

h_zolee 2011.12.13. 10:34:28

ez mitől címlapos?

Pléh Dániel 2011.12.27. 18:32:29

És akkor mi a konklúzió?

süti beállítások módosítása