Infoter.eu cikkajánló

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből


'12 jan
02
08:05

Jóslatok 2012-re

Hajdu István

A jóslásnak az év elején van értelme, utána már csak a tények elemzésére szorítkozhatunk. Mi maradjunk a kaptafánknál, tehát nézzük, az IKT-ban milyen fordulatok várhatók 2012-ben.

A jövő képét leíró cikkek özönében az index.hu is közzétett egyet a várható IKT trendekről, s a szerző bátorkodott megjósolni néhány technológia, eljárás megjelenését, továbbá azt is, hogy globálissá fejlődnek a hackertámadások.

Mindenek előtt jöjjenek a mobileszközök. Az egyre gazdagabb funkciókínálattal rendelkező mobiltelefonok és táblagépek rohamos terjedésének sebessége még nem lassul, a gyártók e piaci szektor további bővülésével számolhatnak, ami az értékesítési számok kedvező alakulásában is meg fog mutatkozni.

Ami az egyes szegmenseket illeti, a mobiltelefonoké minden bizonnyal tovább bővül, miközben újabb szereplők nem igen lépnek be a versenybe. A két kínai nagyvállalat, a ZTE és a Huawei mellé nem férne be egy újabb távol-keleti gyártó. Az operációs rendszerek terén az Android tovább hódit, köszönhetően az erős marketingnek, és annak, hogy minden kategóriában kínálnak ezzel a rendszerrel telepített eszközöket.

Ahogy az Index cikke is utal rá, e rendszer azonban ma még jelentős biztonsági kockázattal fenyeget, befoltozatlan rések tömkelege jellemzi az erősen fragmentált kínálatot. Ha a hackerek nagy károkozás előidézésének a szándékával készülnek fel a rendszer elleni támadásokra, nem lesz elkerülhető néhány botrányhullám sem.

A táblagépek piaca stagnál, annak ellenére is, hogy az iPad és az eladások terén lemaradással érkező konkurencia is pozitív eredményekkel számolhat. A megoldást valóban talán az ultra hordozható, érintőkijelzős, ám fizikai billentyűzettel szerelt, netbook kategóriába sorolható készülékeké lehet a jövő év. Például olyan tábláké, amelyek összekapcsolhatóak a kijelzővel, ahogyan az Asus a Transformer nevű táblánál is megoldotta.

Ha a Microsoft az év első felében piacra dobná a Windows 8 rendszert mind ARM, mind x86/64 platformokra, a hasonló gépek nagyobb részesedésre is számíthatnak, erre azonban nem sok az esély az eddig ismert információk alapján.

A mobileszközök tehát továbbra is a növekedés motorjai lehetnek majd 2012-ben is. Érkeznek a mobilfizetés egyre kiforrottabb megoldásai, hatalmas üzleti potenciált hordozva magukban. Emlékezzünk csak az egyik előző írásunkban tárgyalt nemzeti mobilfizetési rendszerre is, amelyet azóta a Parlament megszavazott. Még ha esetleg az uniós szabályok őrei ezt meg is támadják, jól látható, hogy a lehetőséget már mindenki felismerte.

A Facebook egyre unalmasabbá válik, említi az Index cikke. Nem esik említés azokról a felhasználókról, akiknek az egyre sűrűsödő személyiségi jogokat sértő és a Facebookot kritizáló hírek hallatán egyszerűen elegük lesz a rendszerből. Mivel óriási összegeket generál az adatok kiadása és a temérdek reklám, az oldal üzemeltetői inkább felvállalják a növekvő büntetéseket és kritikát, mintsem a szándékosan nyitott vagy nyitva felejtett kiskapukat bezárnák.

Ez lassan valóban odavezet majd, hogy nő az oldal passzív tagjainak a száma. Ez viszont újabb veszélyforrás, hiszen ezeket a regisztrációkat fel is lehet törni, és így más profiljába bújva lehet akár bűncselekményeket elkövetni, és akár a portál is könnyen megtámadható rajtuk keresztül.

Mindazonáltal a felhasználók hanyagságát jelzi, hogy általában nem törlik fiókjukat, hanem egyszerűen magára hagyják. Minden kritika ellenére tagadhatatlan, hogy - amint a legfrissebb felmérések mutatják - az oldal él és virágzik. Például a Facebbokon keresztül küldték az emberek a legtöbb ünnepi jókívánságot SMS vagy telefonálás helyett. A közösségi hálók egyelőre még legfeljebb meginoghatnak néha, de rövidtávon nem rogynak meg.

Az okostévék valahogy mindig is árnyékban maradtak, főleg Európában. A kitörési pont az internetes közvetítések, illetve kölcsönzők felélénkítése lehetne, illetve a 3D elterjedése. A 3D manapság divatos kifejezés a filmes, tévés világban, amire a HD mellett építeni lehet. A H.264 szabvány MVC (Multiview Video Coding) kiegészítése immár a sztereoszkóp típusú felvételek továbbítását is támogatja, vagyis egy adatfolyamon belül lehet küldeni a 3D-s adás mindkét szemnek szánt jelét. Ez hasznos lehet például a 3 dimenziós sportközvetítésekben.

A PC eladásokat illetően a piac szűkülése mellett a felhő alapú szolgáltatások, illetve webes megoldások térnyerése és a hardverszektor stagnálása várható. A természeti katasztrófa áldozatául esett merevlemez piac viszont hosszú kilábalás előtt áll, az árak lassú csökkenésével lehet számolni. A VGA és processzorgyártás a minél kevesebb energiafelvétel melletti azonos teljesítmény tartásának irányában halad majd tovább.

Az állami és uniós feltételrendszer erősödése mellett az ISP-ktől és mobilszolgáltatóktól alacsonyabb díjakkal számolhatunk jövőre ugyanazokért a szolgáltatásokért, ám az EU és az euró válságának mélyülése akár jelentős áremelkedésekhez is vezethet, amely talán minden szektorba begyűrűzhet. Mindenesetre a roaming és mobilnet díjak a szabályozásnak megfelelően elvben csökkenő tendenciát mutatnak.

Ezzel párhuzamosan a sávszélesség növekedése, a 4G terjedése és egyre több internethasználó megjelenése várható a 2012-es évben, amire építve a közszférában az ügyintézés, ügyfélkapcsolat digitális irányba tolódik, és interaktívvá, kényelmesebbé válnak egyes folyamatok. Erre utalnak az egy ideje már futó internetes és mobilügyintézést segítő projektek is, mint például a MobilGov magyarországi szinten, ezért érdemes lesz az állami szférában érdekelt szoftverfejlesztő cégeknek ebbe az irányba mozdulniuk. Mindemellett itthon egy erős központosítási folyamat is beindult már, amelynek során az ügyintézést egységes és összefogott rendszerek végzik majd az eddigi elszigetelt hivatali rendszerek helyett.

A nyílt szoftverek is az igazi feltámadás időszakát élik meg, az egyik legszembetűnőbb bizonyíték erre a Tisztaszoftver program megszűnése, ugyanis az NFM nem finanszírozza tovább a Microsoft szoftvereinek bérlését, hanem a nyílt forrású megoldások használatát javasolja. Egy másik eklatáns példa a közigazgatásban zajló átállás a zárt forráskódú szoftverekről, mint például a Microsoft Office, a nyíltak felé, amilyen az OpenOffice irodai szoftvercsomag is.

Persze mindezek csupán feltételezések, jóslatok. Bármikor történhet olyan esemény, amely egyik vagy másik irányba mozdít el egész piacokat. A ma ismert adatok azonban némi támpontot adhatnak a jövő év trendjeinek alakulását illetően, és akadnak olyan éven átnyúló folyamatok is, amelyek kimenetele szinte már biztosra vehető.

Szólj hozzá!

Címkék: jövőbenézés információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr583509149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.