Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 aug
08
08:05

Ha lesz előzetes regisztráció, lehessen online is!

spinningman

registration.JPGNagy visszhangot keltett az a jelenlegi gyakorlaton változtatni szándékozó javaslat, miszerint előzetes regisztráció után lehetne majd részt venni az országgyűlési választásokon. A javaslatot magát nem értékelem e blogban, nem ide tartozik. De ha esetleg lesz ilyen előzetes feliratkozás, most is elmondható, amiként minden egyéb ügyintézési esetben: tehessük ezt online módon is!
A választások elektronizálása régóta napirenden van, de eddig kevés a példa az eredményes megvalósításra, Magyarországon pedig egyelőre komolyan nem került szóba, hogy ilyen formában alakítanák át a rendszert. Az elektronikus – esetleg online – választások lebonyolítása nyilvánvalóan szorosan összefügg a jogi, technikai lehetőségekkel, ezek kiépíthetőségével, nagy erőforrásokat igényel, és természetesen figyelembe kell venni a társadalmi hagyományokat és azt, hogy a választók miként viszonyulnak e megoldáshoz.

Ha lesz előzetes választási regisztráció, akkor technológiai, lebonyolítási szempontból a választáshoz képest más jellegű az elektronizálás – nyilván nem egyszerű, de magával a választással összevetve minden bizonnyal könnyebb megvalósítani az elektronikus formát.

Ugyanis jelenleg is sok olyan alkalmazás létezik, elsősorban az elektronikus közigazgatás területén, ahol valamilyen államigazgatási-közigazgatási funkció végezhető el elektronikus formában, azonosítással. Az elektronikus, online formát az is indokolhatja, hogy minél könnyebb ezt megtenni, valószínűleg annál többen regisztrálnak majd – és nem igazán létezik egyszerűbb megoldás erre, mint otthonról, elektronikusan. Az országgyűlési választásokon a részvételi arány pedig egyáltalán nem mindegy, ezért minden lehetőségre szükség van, ami a részvételt támogatja, az arányt növelheti. Ugyan nem nagy sebességgel, de az internetet, a számítógépet teljes természetességgel használók aránya egyre növekszik, ez is indokolhatja az online forma kialakítását.

Szólj hozzá!

Címkék: állam e kormányzat e demokrácia e közigazgatás online szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr784684192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása