Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 aug
13
08:05

Az olimpia nagy kihívás IKT szempontból

Hajdu István

olympics-mobile.jpgAz olimpiára figyelt a világ két héten át. A televízió előtt ülők épp úgy elvárták a hibátlan közvetítést, mint a helyszínekre kilátogatók, akik mobilon is látni akartak mindent, amit csak lehetett. Kétségtelen, hogy az idei olimpia az eddigi legnagyobb kihívás volt az IKT szektor számára, az előző olimpiához képest tele új megoldásokkal. Peking óta ugyanis nagyot fordult digitális világ.

Nem csupán a FullHD és a 3D közvetítések, de a megszaporodott mobiltelefonok, tabletek is mind-mind sávszélességet igényelnek a zavartalan működéshez. A BT, a londoni olimpia hivatalos kommunikációs partnere és az O2, valamint a Vodafone több százmillió fontnyi fejlesztéssel érte el, hogy a nézők, közreműködők és sportolók simán az internetre csatlakozhassanak. Pekingben csalódást keltett, hogy az internet csupán rendkívül korlátozott sávszélességgel volt elérhető, illetve igen kevés csatlakozási pontot állítottak fel a szervezők.

Angliában erre különös gondot fordítottak, hiszen manapság az újonnan piacra kerülő mobil eszközök képesek az internet elérésre. Londonban a csatlakozás lehetőségének biztosítása is legalább annyira magától értetődő követelménnyé lépett elő, mint az élő televíziós közvetítés.

Az O2 szerint az idei rendezvény teljes hálózati kapacitása nagyjából négyszerese volt az előző játékok alatt biztosítottnak. Félmilliónál is több hotsoptot, vagyis csatlakozási lehetőséget alakítottak ki. Egy új fejlesztéssel a nagyobb létesítmények hálózati kommunikációját szeletekre osztva kezelték, hogy az egyidejű terhelést a kisebbítsék.

Hibák, anomáliák azonban így is előfordulhatak. A szombati országúti kerékpáros versenyen ugyanis annyian küldtek egyszerre üzeneteket a Twitterre, illetve kommenteket, képeket, videókat közösségi oldalakra, hogy a GPS berendezések is nagy nehézségek árán és lassan kapták meg a nekik szánt jelet, így a közvetítések alatt gyakran elmaradt a részidők, távolságok jelentése, ami a kommentátorokat váratlan kihívás elé állította.

Ilyen hálózati problémák nehezen modellezhetőek előre, és kiszámíthatatlan a túlterhelés mértéke is. A szervezők mindenesetre hamar felismerték a problémát, elmondásuk szerint egy bizonyos hálózat túlterhelése jelentette a gondot aznap.

Egyes becslések szerint egyetlen másodperc alatt több ezer fotó, videó és üzenet utazott a hálózaton, akár 60 GB-os másodpercenkénti forgalmat is produkálva. Óriási ez a terhelés, a kihagyások viszont nem lehetnek hosszúak, hiszen erősen negatív az élmény, amikor megszakad a kommunikáció, ráadásul bizonyos esetekben a szakadás bevételkiesést is okozhat.

Ha az idei olimpia a 21. század eddigi egyik legnagyobb infokommunikációs kihívása volt, vajon mi várhat ránk négy év múlva a következő megmérettetésen?

3 komment

Címkék: mobil szélessáv információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr704697193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leléptem 2012.08.25. 19:02:49

Mondjuk az egyik legjobb újítás aminek mindenki örült a városban, hogy végre a metróban is elérhető lett a wifi. Akármennyire hihetetlen, de Londonban a mai napig a telefonok egyáltalán nem érhetőek el a föld alatt (sőt sok helyen a föld felett sem). Mivel a közlekedéssel kapcsolatosan nagyon sok friss információt csak a TFL honlapján keresztül kap az ember (pl. egy megállót lezárnak) ezért az Olpimpia idejére megoldották a Wifi elérést az összes nagyforgalmú megállóban, mindössze egy gyors ingyenes regisztrációra van szükség. Az internet elérés a késöbbiekben fizetős lesz, de a közlekedési infókat az Olimpia után is ingyenesen lehet majd elérni.

hardverpiac.hu/ ingyenes számítástestchnikai apróhirdetési portál

Hajdu István 2012.08.26. 14:45:32

Ha az infrastruktúra megmarad, remélhetőleg a szolgáltatás is. Előrelépés lenne mindenképp, ha eddig valóban nem volt a metróban hasonló szolgáltatás. :)

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.11.25. 22:49:42

elég jó gesztus a szervezők részéről, hogy erre is ennyire odafigyeltek :)

süti beállítások módosítása