Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 jan
18
08:05

A közösségi média közeljövője

ferenck

A mobiltelefóniával egybefonódó web 2.0-ás technológiai megoldások és a rájuk épülő, a fejlődés következő fázisait előkészítő közösségi média és az interaktivitás térhódítása az utóbbi tíz esztendő világháló-történetének legnagyobb hatású jelensége. Megszűnőben az internetelérés helyhez kötöttsége, horizontális és vertikális keresési megoldások keverednek egymással, folyamatosan tágul a világháló tere. De vajon merre és milyen trendek mentén formálódnak online kapcsolataink a következő években?

Az együttműködés új formáinak egyik legszemléltetőbb példája az információgyűjtés és -hasznosítás jellegzetes közösségi hálózati megvalósulása. Az önkéntesek tevékenységén alapuló crowdsourcing a szolgáltatások szélesedő skálájára fog kiterjedni. A feladatok online felhívás alapján, csoport vagy közösség számára történő tömeges kiszervezésével a Wikipédiával fémjelzett netes tudástárak mellett kisebb léptékű célokra, többek között útinformációra, honlap-tesztelésre, tervezésre, ügyintézésre, fordításra találnak ki, virágoztatnak fel kísérletező kedvű vállalkozók startupokat.

A crowdsourcing elterjedése része a fizikai és a digitális világ összekapcsolódásának; a kettő egymásba integrálódása minden eddigit meghaladó tempóban folytatódik, lassanként megszűnnek a már napjainkban is képlékeny határok. A dinamikusan fejlődő NFC (kis hatósugarú vezeték nélküli adatátviteli technológia) következtében helyfüggő lehetőségek és kedvezmények sokaságáról tájékozódunk, míg okostelefon-alkalmazások jóvoltából gyakorlatilag bárhonnan és bármikor közkinccsé tehetjük mondandónkat, fontos információkat oszthatunk meg a közösségi dashboarddá átalakuló Facebookon, Twitteren és hasonló oldalakon, amelyek egyre fontosabb gazdasági tényezők is egyben.

Olyannyira, hogy az e platformokon folyó üzleti tevékenységek és az ott felfutó cégek (Zynga, Stocktwits stb.) nagyobb bevételt generálnak, mint sok (nem feltétlenül a legszegényebb) ország. Míg nem is olyan régen a vállalatok világhálós stratégiájuk kulcslépéseként honlapjaik látogatottsági mutatóinak növelésére törekedtek, manapság viszont – főként a Facebook népszerűségének következtében – erre sem lesz sokáig szükség: a cég a közösségi oldalon nyit egy boltot, a felhasználó pedig ott vásárolja meg az óhajtott terméket. Nem kell az eredeti honlapra mennie, és az sem gond, ha soha nem járt arrafelé, miközben a Facebook az online shopping egyik legfontosabb szereplőjévé válik.

A Facebook, a Google, az Amazon és más webes nagyágyúk adatbányász és egyéb technológiákkal (valósidejű analitika, adatintegráció stb.) folyamatosan gyűjtik az információt a felhasználókról, az összeszedett adatok fejlett szemantikus módszerekkel történő elemzését követően pedig hamarosan már nem is kell információért kutakodnunk: az információ személyre szabva „jön házhoz”.

E folyamat egyik mellékjelenségeként (legalábbis az IBM öt évre szóló 2011. végi prognózisa szerint) átalakul, és egyben eltűnhet a spam: igényeinkhez igazítják a nem kívánt hirdetéseket; pont arról kapunk valóban hasznos e-mailt, amit keresünk, ráadásul a szűrők annyira hatékonyan végzik munkájukat, hogy talán tényleg nem lesz többé levél- és adatszemét. A hálózatok és az interakciók körének bővülésével a masszív adatsorokból generált előrejelző modellek már akkor fogják tudni, mire van szükségünk, még mielőtt elkezdenénk utánajárni.

De meddig uralja a Facebook a közösségi internet-teret?

A Google mérnökei a könnyen elkülöníthető baráti és egyéb körökkel ugyan ráéreztek a Facebook egyik problémájára, de a Plus (legalábbis 2011 januárjáig) ennek ellenére sikertelen. Egy másik alternatíva, a témakörök alapján formálódó hálózatok például a tőzsdei befektetések iránt érdeklődők StockTwitse-e mutat ebbe az irányba.

A Facebookot azonban aligha a közvetlen riválisok fogják ledönteni trónjáról; fejlődése, akárcsak létező és majdani versenytársaié, átfogó folyamat része, amelynek eredményeként videojátékok és web 2.0, 3.0, virtuális környezetek és bővített valósággal kiegészített Google Earth-szerű Föld-ábrázolások konvergenciájából a virtuálisan feljavított fizikai valóság és a fizikailag állandó virtuális terek szintézise jön létre a 2010-es évek végére. Egyetlen univerzum helyett egymást kölcsönösen támogató megoldások robusztus Metaverzuma – virtualizáció és 3D-s web ezen a globális méretű és immerzív információs téren keresztül határozza meg (ma még nehezen felmérhető következményekkel) életünket.

Így lesz valóban felhasználóbarát a web, mi pedig az életjáték avatárjai.

 

8 komment

Címkék: jövőbenézés információs társadalom közösségi oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr943534007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjogasz 2012.01.19. 12:37:35

Világosítson már föl valaki, mit jelent a "Web 2.0". Úgy kb. 2007-2008 óta, a kifejezés elterjedésének ideje óta nem tud senki értelmes választ adni. Az, hogy fészbuk meg twitter, meg youtube, az nem válasz. Gyakorlatilag semmi olyan újszerű dolog nem történt a "web 2.0" idején, amit addig nem lehetett megtenni (régen blog helyett honlapot csinált az, aki meg akart jelenni a neten, a "post" helyett "hírek, újdonságok" voltak, hozzászólni is lehetett, de fórum mindenképpen volt. Ha volt honlapja az embernek, feltölteni is azt töltött fel, amit akart. A "user generated content" gyakorlatilag az ingyenes tárhelyszolgáltatókon keresztül valósult meg. "közösségi háló" is volt, igaz akkor nem így hívták, de az ember baráti köre fent volt ircn, icqn, msnen.)
Egész egyszerűen annyi történt, hogy a számítógépek elterjedése és az internet megfizethetővé válásával megszállták a netet a hogy is mondjam, kulturális prolik.(azok, akik semmilyen számtech ismerettel nem rendelkeznek, és csak a puszta szórákozás céljából kizárólag bulvár és subba-szerű kultúrhulladék nézegetésére használják a netet). Az ilyen proli ugye nem tudott magának honlapot készíteni, de exhibicionista természetéből adódóan mégis meg akarta jelentetni kétes értékű személyiségét a neten. Ezt ismerték fel jól a "web 2.0"-ás cégek, hogy már gyakorlatilag 2 kattintással lehet "saját oldala" a fészbukon, és csinálhatja azt, amit eddig is lehetett, csak éppen most már átlaghülyére optimalizálva. De persze ez az én eddig kialakított képem, ha nem így van, tessék felvilágosítani.

johevi 2012.01.19. 12:47:48

Jó kérdés, de állítólag azóta már van web3 is :-))))
Attól web2 hogy interaktív, meg személyreszabott, meg interaktívabb, és tisztább érzés és blabla....

-ling 2012.01.19. 13:03:33

web 3. még nincs, csak szívesen bedobják különféle hírekben, mert jól hangzik.

a 2.0 abban a sajnálatos helyzetbe került, hogy a közvélekedés egyszerűen mást kapcsol hozzá, mint ami.
nem a közösségi hálókat jelenti, hanem azt a valós paradigmaváltást, mely után már szinte nincs is szükség a saját gépre installált nagy programokra, hanem a legtöbb feladatot a virtuális térben végezhetjük el.
például: szerkeszthetünk szöveges dokumentumot, használhatunk táblázatkezelőt, módosíthatunk képeket, s az összes, ezekhez használt anyagot tárolhatjuk is a hálón.
na ez, szemben a korábbi, mindent az egyes gépekhez kötött webes világgal, valóban jelentős változás.

-ling 2012.01.19. 13:06:58

jah, majd elfelejtettem, tetszett a cikk, bár kevés újszerűt, jövőbemutatót tartalmazott. mondjuk: jó összefoglaló volt.

arra gondolok, hogy nyugodtan lehetne egy ilyen eszmefuttatásban több akár párhuzamos képet festő vízió (?) :)

nemjogasz 2012.01.19. 13:14:29

@-ling: ezt a definíciót el is tudnám fogadni, (de mondjuk még ez is furcsa a "web 2.0" elnevezéshez, elvégre az infrastruktúra, protokollok, szabványok esetében nem történt olyan váltás, ami "verziószám emelkedést" indokolna.)
Másrészt a webes szövegszerkesztők, táblázatkezők nem terjedtek el széles körben, sőt még szűkben sem igazán. A "cloud computing" (ez a kifejezés is megérne egy misét) se mai találmány, emlékszem még 2000-ben, vagy 98-ban, valahogy ekörül, a SETI adatelemzése pont így működött. Azonkívül, (személyes véleményem szerint) semmilyen szempontból nem biztonságos "cloudban" adatot tárolni. (elég csak a szolgáltató hirtelen kiesése esetén bekövetkező adatvesztésre gondolni, de az adatbiztonság, adatlopás kérdésköre is legalább ilyen fontos).

nemjogasz 2012.01.19. 13:18:24

@-ling: "na ez, szemben a korábbi, mindent az egyes gépekhez kötött webes világgal, valóban jelentős változás. "

Amúgy ez nekem kissé olyan visszalépésnek tűnik a terminálos időkhöz:-)

-ling 2012.01.20. 11:48:04

@nemjogasz:
nem akartam állást foglalni abban, hogy egy ilyen mérvű változás jó-e vagy sem, tulajdonképpen leírni is csak nagyon pongyolán tettem, elnézést. ha hosszabban beszélnénk róla, biztos sok oldalról lehetne belemenni a webkettő jelenségébe.

a viszonylag felületes elemzésnél maradva (ha már most belegondoltam), szerintem mindez olyan változás, ami könnyíti a felhasználók dolgát, egyszerűsíti az életüket. nem kell sok pénzt kiadva megvásárolniuk, vagy idegenkedve bár, de installálniuk a szoftvereket.

a kommunikáció mobilizálódásában mindenképpen erős kiváltó tényező a nem készülékhez kötötten tárolt információtömeg. az elég egyértelmű, hogy mindez végeredményben az emberi kényelmet szolgálja.
azt gondolom, a továbblépés is ezen az úton következik majd: az egyén teljesebb kiszolgálása, egyszerűsített felhasználói felületekkel, egyre összetettebb, egyre több tudást, eszközt integráló mobil készülékek segítségével.

persze, mivel az élet oly sok területére van kihatással, rengeteg kétes gondolatot is ébreszt: a felhasználók önként feladják privát életük egyes részeit, kiszolgáltatottabbá válnak, sebezhetőbbé is, ha úgy tetszik, hiszen a virtuális élet egyik hátulütője az eléréstől való abszolút függés. na és akkor még nem is beszéltünk a "mindentudás" birtoklásának látszatából eredő csapdákról, vagy ennek a kultúrára, a társadalomra gyakorolt hatásairól, ami azért elég súlyos téma...

lehet, hogy félreértem, mire gondolsz, de bizonyos szempontokból (természetesen nem technológiailag) a változás jelen iránya nekem is visszalépés a terminálos időkhöz képest.
de, azt hiszem, ez már egyfajta anakronizmus, hiszen végül is nem tudhatjuk, mibe torkollik a fejlődés :)

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.12.02. 21:42:11

ez a céges "facebookosodás" nekem valahogy ég mindig furcsának tűnik

süti beállítások módosítása