Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 júl
02
08:05

Hihetetlen felbontású közvetítés az olimpiáról

Hajdu István

samsung-ultra-HD.jpg

A tehetősebbek már megvásárolhatják a csúcstechnológiát ígérő jegyeiket a közelgő olimpiára, amely otthonról nyújt kényelmes szurkolási lehetőséget. De vajon mi ebben a különleges? Világszerte szinte minden televízió élőben közvetít majd az eseményről. Nos, a lényeg a számokban rejlik.

Akik a Super Hi Vision közvetítést választják, azok elmondhatják magukról, hogy 33 Megapixeles képet és legfeljebb 22.2 csatornás hangot kapnak cserébe. Mit jelent mindez? Kihívást, első sorban.

Az Ultra HD, 8K vagy más néven Super Hi Vision a legújabb képméretre utal, amely 7680 x 4320 méretű, vagyis tizenhatszor nagyobb képeket jelent, mint a FullHD, amely 1920 x 1080 felbontású. Ekkora képmérethez természetesen olyan technológia dukál mind az adó, mind pedig a vevő oldalon, amely manapság több mint ritka.

Az olimpia lesz ugyanis az első olyan közvetítés, amely Japánon kívül ekkora felbontásban továbbítja a műsorszámokat a nézők felé. Nyilván emiatt egy arra érdemes televízió, megjelenítő beszerzése sem olcsó mulatság, így valószínűleg nem lesz sorban állás a digitális jegyekért.

Természetesen az egyes napok főbb eseményeit is meg lehet majd nézni utólag és a nyitó, illetve záró ceremóniát is. Nem minden helyszínen készülnek majd ilyen hihetetlen felbontású anyagok, csupán a kiemelt stadionokban: az Olimpiai Stadion, Velodrome, Aquatic Centre és a Basketball Arena legjobb pillanatait kísérhetik majd figyelemmel az előfizetők.

A BBC Radio Theatre, BBC Scotland (Glasgow) és a bradfordi National Media Museum, valamint néhány amerikai és a japán NHK társaság vállalkozott a felvételek rögzítésére és szórására.

A nézők számára pedig például a Panasonic japán vállalat 145 hüvelyk képátlójú 8K felbontású, azaz 7680 x 4320 pixel megjelenítésére képes kijelzője lehet az egyik opció a megfelelően élvezhető vételre. Nem meglepő, hogy a Panasonic az olimpia támogatója.

A közvetítéseket 60 fps sebességgel sugározzák, vagyis 60 képkocka per másodperc sebességgel játszhatóak le televízión az adások. Ekkora képméret ilyen gyors adatátviteléhez nem csupán hatalmas sávszélesség, de mindkét oldalon komoly számítási teljesítménnyel bíró berendezések is kellenek.

Egyetlen percnyi 8K felbontással rendelkező videó anyag hangsáv nélkül is akár több TB (Terabájt = 1000 Gigabájt) tárhelyet is lefoglalhat, ami nem kevés, ha egy átlagos mai PC tárolókapacitását nézzük – 1 TB átlagosan már jónak mondható.

Természetesen az a rendkívül kevés számban kapható és drága kamera, amely a felvételeket rögzíteni fogja, nem rendelkezik egész napos élő közvetítésre elegendő tárhellyel, így nagyjából 20 percnyi összefoglaló összeállítására lehet majd számítani az olimpia ideje alatt.

Szólj hozzá!

Címkék: jövőbenézés digitális tartalmak ikt gyártás információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr24611116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása