Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 már
30
08:05

Fake-userek és kiégettség a Facebookon

grelda

Kezdeti lelkesedés és nagy érdeklődés, napi több óra facebookozás, aktív posztolás. Naponta körülbelül 500 ezer új felhasználót regisztrálnak, azonban egyúttal el is tűnnek régi felhasználók. A tervezett egy milliárd regisztráltat 2012 márciusára, azaz erre a hónapra szerették volna elérni, a tagok száma azonban csak 850 millió körül van. És egyre több a hamis felhasználó, akik nem feltétlenül a legjobb szándékkal ügyködnek az közösségi oldalon.

A közösségi site-ok népszerűsége a felmérések szerint egyre csökken, leginkább a 18 és 29 év közötti korosztály körében. Az érdektelenség mellett a legfőbb probléma az, hogy a felhasználók nem hiszik, hogy adataik, tartalmaik biztonságban vannak e virtuális térben. E korosztály számára különösen fontos, hogy az oldalra felkerült adatok és képek ne vessenek rossz fényt rájuk, hiszen friss pályakezdőként az állásinterjúk előtt sok esetben interneten lenyomozzák a jelölteket.

Ráadásul a közösségi oldalakon létrejött kapcsolatokat sokan felszínesnek, a foglalatosságot velük felesleges időpocsékolásnak tartják. A 18 év alatti korosztályra ez nem jellemző, számukra a Facebook végtelen sok érdekes lehetőséget nyújt, ismerkedést és szórakozást. A 30 év felettiek pedig szintén más célra használják, itt sokkal könnyebben fel tudják keresni régi ismerőseiket és kapcsolatba lépni velük, akiket a közösségi oldalak nélkül nehezebben tudnának megtalálni.

A regisztráltak egy része, ha nem is törli magát, de passzív módon van jelen. Nem módosítják és frissítik az adatlapjukat, nem töltenek fel új információkat, csak mások profiljait nézik meg, illetve a hírfolyamot böngészik, azt sem naponta.

A felhasználók passzivitása a kisebb gond, a hamis felhasználók kárt okoznak. A Facebook felhasználók körülbelül 5-6 százaléka fake-user, azaz hamis felhasználó, nem valós névvel és adatokkal vannak regisztrálva, vagy más személyazonosságával élnek vissza. A közösségi oldal értékét minden egyes új felhasználó növeli, ha viszont vannak hamis adatok, akkor ezt figyelembe kell venni, vagyis a fake-userek nélkül a tagok száma csak 800 millió körüli. Hazánkban is jelentős a számuk, előzetes adatok szerint több 10 ezerre tehető.

A hamis felhasználók több okból is lehetnek jelen az oldalon. Sok esetben egy szervezet, vállalat nevében hoznak létre profilt, marketing tevékenység céljából, azonban ez a szabályzat szerint tilos, csak csoportot vagy oldalt megengedett használniuk. Vannak vicces nevekkel rendelkező felhasználók is, vannak, akik nyereményjátékok miatt használnak hamis profilt, illetve vannak, akiknek csak az adathalászat és az illegális márkaépítés a céljuk, ők okozzák a legnagyobb károkat. Honnan lehet a nem valós személyeket felismerni? Elsősorban név alapján lehet feltűnő, ha teljesen irreális van feltűntetve, mint például Buta Vagyok vagy Csúnya Vagyok. Fénykép alapján is gyanakodhatunk, a http://www.tineye.com oldalon ellenőrizni tudjuk, hogy a felhasználó képe esetleg más oldalakon is előfordul, más névvel. Azokat, akik ismerősnek jelölnek, ellenőrizhetjük ezeken felül még IP-cím, egyéb személyes adatok és hálózati információk alapján is.

Hamis felhasználók ide, ráunt facebookozók oda, a több százmillió felhasználóval rendelkező közösségi oldalnak egyelőre nincs mitől félnie. Ahhoz azonban, hogy népszerűsége ne csökkenjen, felhasználói ne töröljék magukat, és elérje a tervezett egy milliárd regisztráltak, a hibákat folyamatosan korrigálnia kell, és mindig valami újat kell mutatnia, hogy fenntarthassa az érdeklődést és a több körös előnyét az összes többi közösségi site előtt.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság adatvédelem jövőbenézés információs társadalom közösségi oldalak digitális tartalmak információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr684335262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása