Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 máj
14
08:05

Leegyszerűsített online választási útmutató

ferenck

A novemberi amerikai elnökválasztáson egyrészt a Foursquare-felhasználók, ha akarják, „Szavaztam” jelvényt kapnak, másrészt – ami bármilyen jelvénynél fontosabb – a Szavazási Információ Projekt (Voting Information Project, VIP, http://votinginfoproject.org) jóvoltából 37 államban közösségi médián és mobil kommunikációs eszközökön keresztül sokkal könnyebb lesz hozzáférni a szükséges, de a hivatalos oldalakon körülményesen beszerezhető információkhoz.

2008 októberében a Pew Központ és a Nielsen Norman Csoport „Online lenni nem elég” címmel elemzést készített a szövetségi államok választási honlapjairól, és megállapították, hogy mintegy 120 millió személy próbált a világhálón információhoz jutni, amit igencsak megnehezített a szabványosított, megbízható források hiánya. Az elemzés arra is rámutatott, hogy a választásnapi információkhoz való internetes hozzáférés jelentős mértékben csökkenti az állami kiadásokat. Egy kapcsolódó Pew-tanulmány szerint a választási hivataloknak átlag 10-100 dollárba kerül a szavazással kapcsolatos kérdések megválaszolása. Olyan kérdéseké, amelyekről a szavazók azt hitték, hogy egyszerű Google-kereséssel vagy a hivatalos választási honlapokon azonnal megtalálják a választ.

Az „Online lenni nem elég” egyik következménye a VIP projekt. A projekt a Pew Központ, a Microsoft, az AT&T, a Foursquare, a Google, állami választási irodák, médiapartnerek és más szervezetek közös kezdeményezése. Választási és közigazgatási szakemberek, programozók, rendszertervezők, adatguruk, liberálisok és konzervatívok egyaránt részt vesznek benne. Abból indultak ki, hogy a szavazásra jogosultak többsége hivatalos kormányzati honlapok helyett inkább a közösségi médián, mobil alkalmazásokon, online híroldalakon keresztül, keresőmotorok segítségével – tipikusan web 2.0-ás és mobilkommunikációs eszközökkel – szerzi be a szükséges információt: hol lehet szavazni, hogyan közelíthető meg a szavazóhelyiség, hogyan kell regisztrálni, milyen azonosító okmányok szükségesek hozzá, miként kell kitölteni a szavazólapot stb.

2008 novemberében már kilenc államban és Los Angeles megyében használták a rendszert. A Google felmérése szerint a szóban forgó államokban és megyében minden tizedik szavazó a VIP segítségével találta meg a szavazóhelyiséget.

A 2010-es szenátusi választásoknál 20 államban mintegy 6 millió alkalommal használták a VIP lokalizáló rendszerét, azaz a projekt honlapján informálódtak a szavazóhelyiségek címéről, pontos- napra, sőt, órára kész (hol és mikor van közlekedési dugó stb.) – megközelítéséről. A rendszert az idei előválasztásokon és az iowai kaukuszon is üzemeltették, a novemberi általános választást megelőző négy-hat hétben – Microsoft Bing térképpel és egy mobil honlappal kiegészítve – szintén hozzáférhető lesz. Végig választási szakemberekkel dolgoznak együtt, ami garancia a hivatalos és megbízható információra. Míg 2010-ben elsősorban újságok, televízióállomások, pártok és csak néhány állami szervezet élt a rendszer előnyeivel, a projekt vezetői bíznak benne, hogy idén több helyi és szövetségi kormányzati szerv is a felhasználók között lesz.

A VIP a választással kapcsolatos adatokat nyílt programozási formátummá alakítja és alkalmazásprogramozási interfészekbe (API-kba) szervezi. Egyelőre 37 államból állnak rendelkezésükre az API-kban tárolt, fejlesztők és bárki más által felhasználóbarát rendszerekké, programokká, alkalmazásokká, online felületekké stb. átdolgozható adatok. Többnyelvű alkalmazásokat szintén fejlesztenek hozzájuk.

A nyílt formátummal kifejezetten a minél szélesebb körű hozzáférést célozzák meg, ugyanakkor az adatok anonimitását is megőrzik, ügyelnek arra, hogy személyes információk ne jelenjenek meg, a rendszer ne kérdezzen rájuk. Ezzel szemben a hivatalos választási honlapokon a nevet, születési dátumot, társadalombiztosítási számot stb. be kell gépelni, esetleg megadnak egy telefonszámot, aztán ott kell érdeklődni, míg sok állami tisztviselő nem tud mit kezdeni API-kkal, nyílt adatformátumokkal stb.

Újabb lépés az elektronikus szavazás felé?
 

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom elektronikus ügyintézés

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr474492340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása