Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 ápr
02
09:05

Mobilos kullogás – sereghajtók vagyunk mobilnetezésben

Mester Sándor

mobil_internet_1.jpgGyanúsan békés a mobil internet magyar szegmense. Meglehet, éppen emiatt növekszik fele annyit, mint az európai átlag.

„Joaquín Almunia, az EU versenyügyi biztosa beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban a tagállamokban, ahol a legnagyobb európai távközlési cégeknek nincsen helyi kihívója, akár tízszer annyiba kerül a felhasználóknak, hogy használhassák az okostelefonjaikat.” – áll a hogyallunk.hu oldalon olvasható cikk utolsó bekezdésében.

A helyzet rossz és egyelőre reménytelennek tűnik.

Az Európai Bizottság által 2012 júliusában összegyűjtött adatok szerint hazánk, a maga 18%-os penetrációjával az utolsó az uniós országok között a mobil internetezés elterjedtsége alapján felállított rangsorban. (Az aktív mobil internetezőknek a teljes lakossághoz viszonyított százalékos arányát vették figyelembe e listán.)

mobil_internet.jpgHa megnézzük, hogy mely országok állnak a rangsor végén és elején, érdekességekre lelünk. A 47%-os európai átlag alatti államok sorában nem csupán a volt szocialista országok találhatók. Minket csak a belgák előznek meg – jegyezzük meg, hogy 25%-os elterjedtséggel –, ami elgondolkodtató: vélhetően ott sem élénk a verseny a mobil szolgáltatók között, kitörhetett ott is az árbéke. A lista élén pedig azok az északi országok találhatók (Svédország, Finnország), amelyek a mobil távközlésben mindig is vezető szerepet játszottak.

(Feltűnhet közép-kelet-európai szemünknek, hogy lengyel barátainknál a penetráció 70%-os, ami azt is jelenti, hogy az ötödik helyen álltak tavaly júliusban.)

Számos felmérés, tanulmány elemzi, hogy miért is használnak az emberek mobil internetelérést. Országonként, régiónként változik, hogy a felhasználók mit tartanak a legfontosabb oknak. Ott, ahol nincs más lehetőség az internet elérésére, a mobil internet a megoldás, viszont olyan országokban, ahol fejlett az infrastruktúra, a mobilnetezés igazi előnyének élvezetét hangsúlyozzák a júzerek: bárhol is lehetnek, mindig és azonnal felléphetnek a netre.

Van még egy figyelmeztetően rossz adatunk Magyarországról. Míg 2012 januárja és 2013 januárja között az uniós országokban 66%-kal nőtt a mobilos adatforgalom, addig hazánkban e bővülés mindössze 30%-os volt.

Úgy fest, ragaszkodunk a sereghajtói pozíciónkhoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr355186810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása