Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 máj
30
08:05

Gépuralom a tőzsdén

spinningman

Gyakran ismételt kérdés, hogy az informatika miképpen változtatja meg a társadalmi-gazdasági viszonyokat. Néhány évtizedes folyamatról beszélhetünk, így elemzéskor nem áll olyan mennyiségű tapasztalat, tény, információ, mint más, több évszázados vagy évezredes történet esetében.

Valószínűleg senkinek sem árulok el új dolgot azzal, hogy a tőzsde egy piac - vagyis sok piac világszerte. Nagyon sokféle áruval kereskednek, ez lehet deviza, gabona, állat, olaj, különböző pénzügyi konstrukciók és még ezerféle dolog. A tőzsde most abból a szempontból érdekes, hogy nagy mennyiségű áru koncentrálódik egy helyen, a kereskedés pedig erősen szabályozott, sztenderdizált módon történik. Amiből az is következik, hogy megfelelő technikai háttér esetén a kereskedés akár automatizálható is lehet, főleg azokban az esetekben, amikor nem valamilyen konkrét fizikai áru cseréje történik, hanem a fizikai megjelenést már elvesztett „jószág”, amivel jól is lehet keresni megfelelő képességek esetén, mint például számlapénz vagy részvény.

Nem csoda, hogy a tőzsdei ügyletek automatizálása megindult és egyre nagyobb méreteket ölt, eközben megszületett az úgynevezett high-freqency trading (HFT). A HFT lényege, hogy nagyon nagy adatmennyiség elemzésével, előre kidolgozott algoritmusok alapján nagyon gyorsan, nagyon nagy mennyiségben történnek a tőzsdei ügyletek. Az egyes ügyletek kezdete és lezárása történhet másodperces vagy még rövidebb, akár ezredmásodperces ütemben is, innen a magas frekvenciás elnevezés. Az egyes ügyleteken kicsi a nyereség, de mert nagyon rövidek és automatikusan folynak akár egész nap a világ különböző időpontban nyitva tartó tőzsdéin, egy nap alatt nagyon nagy számban lehet lebonyolítani őket, összességében nagy hasznot lehet elérni velük. Az eredmények azt mutatják, hogy ez ténylegesen így is van, ezért nem meglepő, hogy az ilyen kereskedésnek egyre komolyabb a technológiai és anyagi háttere. Aránya gyorsan és folyamatosan nő, egyes piacokon a vonatkozó becslések szerint akár 50-70 százaléka az ügyletek értékének ilyen formában zajlik.

A technológia ebben az esetben valóban megváltoztatta a működési viszonyokat, feltételeket. Egyre több cég specializálódik erre a tevékenységre, ami nyilvánvalóan nagyon magas szintű informatikai-matematikai-tőzsdei együttműködésre épül, a befektetési nagyságrendje sok millió dolláros. Nyilvánvaló, hogy emberi képességekkel lehetetlen e sebességet követni, így a témával foglalkozó honlapokon, írásokban ajánlják is, hogy e sebességgel senki ne próbálja meg felvenni a versenyt.

A viszonyok megváltozására bizonyíték, hogy e kereskedési módszer a viták kereszttüzében áll. A HFT számlájára írnak egyes kedvezőtlen piaci folyamatokat, például a szélsőségek, a kilengések növekedését. Ennek tulajdonítják a 2010. május 6-án bekövetkezett hirtelen változást, amikor az amerikai tőzsdeindex 9 százalékot esett, majd perceken belül visszaemelkedett a korábbi szintre – bár a HFT szerepét minden kétséget kizáróan nem sikerült bebizonyítani. A vitatott hatások miatt az USA-ban a tőzsde felügyeletével foglalkozó szervek egyre-másra indítják a vizsgálatokat, de egyértelműen pozitív vagy negatív képet nem sikerült kialakítani, mert – magától értetődően – a hatások egyszerre kedvezőtlenek és kedvezők.

Mindenesetre, maga a folyamat jól mutatja, hogy a technológia fejlődés - persze nem önmagában - képes kitermelni olyan új megoldásokat, módszereket, amelyek, kihasználva az új lehetőségeket, képesek gyökeresen átalakítani az adott terület belső működését. Erre további példákat is keresünk később.
 

Szólj hozzá!

Címkék: e business információs társadalom e gazdaság ember gép interakció

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr214503145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása