Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 júl
20
08:05

Segítség, nincs nálam mobiltelefon!

Hajdu István

nomophobia1.jpg

A mobiltelefontól való függés jobban terjed, mint az influenza. Aki például kétségbeesik vagy olyan ingerültté válik, hogy szinte kivetkőzik magából azért, mert nem vitte magával a telefonját vagy a készüléke lemerült, akkor könnyen lehet, hogy nomofóbiában szenved.

Egy friss felmérés szerint az amerikai nők 55%-a inkább menne az utcára smink nélkül, mint mobiltelefon nélkül, ám a férfiak jó része is inkább hagyná otthon a pénzét vagy akár a nadrágját is, csak a telefonja nála legyen. Néhány forrás szerint a mobiltulajdonosok 66%-a lehet érintett e betegségben.

A „no-more-mobile-phone phobia”, röviden nomofóbia igen komoly betegséggé lépett elő az utóbbi években, hiszen amilyen ütemben a mobilok eladása nő, úgy terjed a félelem is, hogy a tulajdonosok telefonjuk nélkül töltsenek hosszabb időt. Azok, akik kényszeresen állandóan megnézik, telefonjukat, sűrűn ellenőrzik, nincs-e új hívás, sms, levél, illetve ok nélkül magukkal cipelik mindenhová készülékeiket, könnyen áldozatul eshetnek.

A legtöbben ingerültek, feszültek lesznek, ha nincs náluk egyetlen készülék sem, és úgy érzik, hogy amíg nem vehetik ismét kézbe a telefont, rossz a napjuk. Sokan eleve két készüléket hordoznak magukkal akkor is, ha nincs is szükségük a másikra, hogy felkészülhessenek, ha az elsődleges összetörne vagy lemerülne.

Nyilván a függők többsége az internetes függéstől is szenved, hiszen amíg a mai okostelefonok nem terjedtek el gomba módra, a nomofóbia sem létezett. Éppen ezért legtöbbször nem csupán a telefontól függnek az érintettek. Függhetnek az internettől, a közösségi szolgáltatásoktól, a cseteléstől is, vagy akár egy-egy konkrét alkalmazás rabjaivá válhatnak.

A probléma komolyságát jelzi, hogy manapság egyre több kutatásba kezdenek a tudósok, egyetemek, hogy kiderítsék, vajon mi állhat a háttérben és hogyan lehet az embereket megszabadítani egy újabb függőségtől. Íme, a T-Mobile házi felmérése:

SmartphoneInfographic.jpg

A T-Mobile felmérése viccesen ábrázolva ugyan, de komoly aggályokat vet fel. Kutatásuk eredményeként ugyanis azt állapították meg, hogy az amerikaiak fele egyetlen órát sem bír ki nyugodtan telefonja nélkül. Átlagban azonban a nők 7, míg a férfiak 9 óra után kezdik el valóban hiányolni telefonjukat. Vannak azonban olyan felmérések is, amelyek szerint néhány felhasználó néhány perc után már ideges lesz vagy pánikba esik, ha nincs nála telefon, és a legtöbb érintett a 18-24 év közötti korosztályból kerül ki.

Még ha e számok nem is tükrözik hűen a valóságot, azt azért sejthetjük, hogy a nomofóbia károkat okozhat, ha stresszel kombinálják, hiszen az eleve feszült szervezet még egy stressz forrással kénytelen megbirkózni, ami hosszabb távon lelki vagy testi bajok egész sorával járhat.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy nem is olyan nagy baj az, ha néhány órára elszakadunk telefonunktól, és még talán nyugodtabbá is tehetjük mindennapjainkat, ha nem vizslatjuk állandóan a kijelzőt.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil digitális tartalmak információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr544658610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása