Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 júl
09
08:05

Robot DJ

ferenck

djrobot.jpgA jövő a robotoké. Egyes előrejelzések szerint 10-15 éven belül bekövetkezik a robotika a személyi számítógépek 1980-as évekbeli elterjedéséhez hasonló jelentőségű nagy áttörése, és azt követően ugyanolyan fontos szerepet fognak betölteni hétköznapjainkban, mint manapság a computerek. Egyelőre még nem tartunk itt, de a szakterület eredményei alátámasztani látszanak a például japán és dél-koreai jövőképekben felvázoltakat. A legújabb izgalmas fejlesztés a Georgia Tech Zenetechnológiai Központjának Shimi-je, egy „interaktív zenei társrobot.”

Az egylábnyi magas, torzószerű Shimi valójában egy dokkoló-állomás, „elektronikus agyát” androidos mobiltelefon hozza működésbe. Mihelyst összeköttetésbe kerül a készülékkel, hasznosítja annak érzékelő és zenegeneráló funkcióit. Leegyszerűsítve: ha a mobiltelefonra feltelepítettük a szükséges alkalmazást, a robot bármikor munkára fogható. Például a kamerát és az arcdetektáló szoftvert használva követi a felhasználó mozgását a helyiségben, hangszóróit – füleit – a mozgáskoordináták függvényében pozicionálja, úgy igyekszik „kikeverni” a mindenkori optimális hangot.

A robot a ritmuson és a tempón alapuló felismerő funkcióval is rendelkezik. Kielemzi, ha kezünkkel ütemesen ütögetünk valamilyen felületet vagy tapsolunk: ilyenkor átnézi a telefon zenei könyvtárát, és azonnal lejátssza a hallott ritmushoz leginkább kapcsolódó számot. Amikor felcsendül a muzsika, táncolni kezd rá. Emellett zenéket is ajánl, „DJ-szettjét” a felhasználó visszajelzéseinek megfelelően alakítja.

„Azért terveztük, hogy megváltoztassa a zeneélményt és a zenéről való gondolkodásunkat” – jelentette ki tervezője, Gil Weinberg, a Zenetechnológiai Központ igazgatója.

Laboratóriumból a valóságba

Június 27-én, San Franciscóban egy Google-konferencián mutatták be. A vendégek megcsodálhatták, hogy három példány, a „Shimi Band” az adott (a központban létrehozott) számokkal szinkronban táncol, zene és mozgás tökéletesen kiegészítik egymást.

„Sokak szerint a robotokat programutasításaik korlátozzák, Shimi viszont azt szemlélteti, hogy kreatívak és interaktívak is lehetnek” – nyilatkozta Mason Bretan, az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) által támogatott projekt egyik résztvevője.

A Központban már dolgoznak a robotban rejlő potenciált kihasználó új alkalmazásokon – ha a felhasználó elégedetlenül megrázza a fejét, vagy ujjával figyelmeztetően int a gép felé, Shimi azonnal a következő számra vált, csökkenti/növeli a hangerőt, és így tovább. Az opusokat figyelve, tisztában lesz a hallgató preferenciáival is, amelyeket „szem előtt tartva” hozza meg az ideálisnak tűnő döntést.

Weinberg reméli, hogy az eddigiek más fejlesztőket is megihletnek, és Shimi kreativitását, interaktivitását növelő alkalmazásokat dolgoznak ki, és a robot hamarosan már nemcsak laboratóriumi körülmények között, hanem a való világban is működőképes lesz.

„Központunk forradalmi változások előkészítésében vesz részt: a robotok az otthonokba kerülnek, egyre többet hasznosítanak a háztartásokban, eloszlatva a róluk táplált félelmeket” – véli a kutató.

Robotzenészek

A Központban egyébként már Shimi előtt is fejlesztettek „robotzenészeket.” Ö csak a harmadik, a dobos Haile és a marimbán játszó Shimon megelőzték a sorban.

Haile élőben játszó muzsikusokat hallgat, valós időben elemez, elemzése eredményét improvizációként játssza vissza. Tervezői az algoritmikus zene számítógépes kapacitását és az élőzene interaktivitását, expresszivitását igyekeztek az ő „gépszemélyében” összekombinálni.

Az ugyancsak interaktív Shimon rendeltetése szintén az ember-gép kommunikáció, együttműködés minőségének javítása. Már egy tucatnyi koncerten (Münchenben, Washingtonban, San Franciscóban, Seattle-ben stb.) fellépett élőben, de online videókapcsolaton keresztül is közreműködött különböző rendezvényeken, többek között a tokiói SIGGRAPH Asia-n és a Szuper-számítástechnika Konferencián (New Orleans).

Shimi, Haile és Shimon esetében egyaránt fontos tényező, hogy a számítógép- és hangfal-alapú interaktív zenei rendszerekkel ellentétben antropomorf gépek. A kommunikáció emberibb velük, könnyebb őket elfogadni, a kreatív folyamatban résztvevő társként tekinteni rájuk. Nyilvánvalóan nincsenek humán érzelmeik, viszont nagyon pontosan elemeznek, remekül modellezik műalkotások kulcsfontosságú részeit, és a modellek alapján egyre jobb minőségű utánzatokat képesek készíteni.

„Ha a robotok megjelennek az otthonokban is, pontosan ilyen típusúak lesznek: intelligensek és szórakoztatók” – összegez Weinberg.

Shimi kereskedelmi forgalmazásához céget alapítottak. A Tovbot rendeltetése, hogy a gépet 2013 nyarától árusítsák boltokban.

Szólj hozzá!

Címkék: jövőbenézés mesterséges intelligencia információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr874622537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása