Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 máj
16
07:45

iPad 2 beszerzés – kételyekkel

Hajdu István

A hetekben a kormány úgy határozott, hogy iPad 2 táblagépeket szereznek be és ellátják velük a vezetőket helyettes államtitkári szintig. Teszik ezt azért, hogy az államtitkári értekezleteken kényelmesebb legyen a munka, továbbá havi másfél-két millió forintot spórolhat a nyomtatások mellőzésével a kormány egy előzetes hatástanulmány szerint – plusz kétségtelen, az e-kormányzás jegyében fejlődni kell.

Az új iPad könnyű, szép, erős és gyors. Rengeteg dolgot tud és 3G modul is helyet kapott a beszerzendő változatban. Viszont egy ilyen ülésen a funkciók nagy része hasztalan. Sem a 3D-s gyorsító, sem a giroszkóp nem játszanak szerepet egy alapvetően irodainak mondható környezetben. Tény, hogy dokumentumot lapozgatni érintőképernyőn kényelmesebb, és cipelni sem kell a kinyomtatott példányokat, ám például megjegyzés hozzáfűzése, jegyzetelés szempontjából viszont hátráltat, ha valaki nincs hozzászokva a virtuális gombokkal való gépeléshez, nem beszélve egy komolyabb tervezet vagy beadvány megírásáról. A 3G modul a mobilinternetezésben, levelezésben hasznos lehet, bár megbeszéléseken ez sem feltétlenül szükséges, illetve a wifi-képes változatnál többe is kerül.

Szoftveres oldalról sem tökéletes az iPad 2, ha irodai munkáról van szó, ugyanis többek között az OpenOffice dokumentumokat nem kezeli, bár Microsoft Office készült iOS rendszerre, ami előny.

Egy másik érdekes kérdés a biztonság, ami a hordozhatósággal fordított arányban csökkenhet, az iPad-en hordozott anyagok ugyanis minden valószínűség szerint kikerülnek a hivatalokból. A hivatali informatikai környezetbe integrálni sem a legegyszerűbb feladat egy Apple eszközt, bár kétségtelen, hogy nem is lehetetlen. Felmerül a kérdés, hogy esetleg egy androidos tablet nem lett volna-e jobb választás - véleményem szerint nem. Azok sem olcsóbbak és nem kezelhetőek jobban, illetve a hivatali közegbe is ugyanannyira integrálhatóak. Akkor már inkább az iPad 2 – szakmai szemszögből.

Ám ha még tovább gondolkodik a kormány, akár maradhattak volna a laptopoknál. Majdnem pontosan egy éve minden országgyűlési képviselő kapott egy Lenovo ThinkPad X201 laptopot, szintén a hatékonyság fokozásának céljából. Ezek, úgy tűnik, a feledés homályába vesztek azóta, holott pontosan ugyanúgy el tudják látni feladatukat és talán a valóságos billentyűzetük révén még előnyt is évezhetnének. A kis gépek képátlója 12,1 hüvelyk, erősek, profi masinák, mint ahogyan az iPad 2 is az, ha pusztán technikai paramétereit nézzük, de kisebb kijelzővel (10 hüvelyk), billentyűzet nélkül.

Vajon mindenki, a helyettes államtitkári szintig, már most magabiztosan tudja kezelni egy iPad 2-t? Vajon e lépéssel valóban ennyivel kevesebb papír keletkezik majd? Vajon egy előző generációs, olcsóbb iPad nem lett volna kielégítő megoldás? Egy netbook vagy vékony notebook nem lett volna ésszerűbb megoldás?

2 komment

Címkék: kormány digitális információs társadalom ipad2

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr482905011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TopFeri 2011.05.24. 13:48:01

"Vajon mindenki, a helyettes államtitkári szintig, már most magabiztosan tudja kezelni egy iPad 2-t?"

Az átlagember számára szánt álláshirdetések tartalmazzák a feltételeket, amelyeknek a pozíció betöltéséhez meg kell felelni (pl. irodai szoftverek magas szintű ismerete). Például nem jelentkezhet titkárnőnek az, aki még életében nem látott számítógépet, mert nem tudná elvégezni a munkáját.

Erre lenne szükség a politikusoknál/képviselőknél is. Döntsék el, szükséges-e tudniuk kezelni és milyen szinten a számítógépet, iPad-ot, okostelefont. Ezután pedig ez legyen a beugró. Ha nem felel meg a kritériumoknak, akkor sajnáljuk. Egy ennyire jól fizető "állást" ne kaphasson meg bárki.

Hajdu István 2011.05.24. 16:48:42

Ez egy nagyon jó gondolat, csak kérdés, ki szavazna meg egy ilyesfajta megmérettetést politikusaink számára? :)

süti beállítások módosítása