Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 már
25
09:05

Számítások az avítt jelenben

Mester Sándor

TCO-v3.jpgA vételár csak a kezdet. Ha megvásárolunk egy tárgyat, eszközt, összetett valamit, a birtoklásának is lesznek költségei. Nehéz arra a kérdésre helyes választ adni, hogy a szóban forgó dolog végül is mennyibe kerül, amíg használjuk – különösen akkor, ha az a dolog a digitális világban való közlekedésünkre szolgál.

Talán sikerült meglepnem Ben Hammersleyt. Az eset akkor történt, amikor a Figyelő ChiefxOfficer Forum 2013 konferencián befejezte nyitóelőadását a nemzetközi szinten jegyzett brit előadó, s eljött a kérdések ideje.

Ben a szakmai körökben közismert és a lényegi változásokra ma is érvényesnek mondható Moor-törvényre hivatkozva vezette le, hogy az infokommunikáció világában a fejlődés tempója változatlanul szédítő. Úgy 18 havonta vagy egy adott eszköz, meghatározó jelentőségű alkatrész (például processzor) teljesítménye duplázódik meg, vagy az adott teljesítményű dolog ára esik a felére.

A balatonfüredi Anna Grand Hotel báltermében múlt héten összegyűlt szakmai közönség feszült figyelemmel követte a brit miniszterelnök jövőkutatójának és technológiai nagykövetének beszédét. Úgy gondolom, hogy kézenfekvő kérdést szegeztem Bennek, amikor, mint az esemény moderátora, arról faggattam, hogy vajon a technológia e megállíthatatlan és sebes fejlődésében van-e egyáltalán  értelme az eszközök, rendszerek birtoklásának teljes költségét (angolul: Total Cost of Ownership, rövidítve: TCO) számolgatni.

Napjainkban is a vezető informatikus és az üzleti menedzsment közötti kommunikáció egyik fontos eleme annak kiszámítás és prezentálása, hogy összesen mennyibe kerül egy eszköz, rendszer tulajdonlása – egy adott, általában években mért időszak alatt.

Ben kapásból válaszolt, vagy inkább beszélni kezdett, de mondataiból arra következtettem, hogy őt is elgondolkodtatta a kérdésem. Meglehet, ritkán esik meg vele, hogy jövőt kutató tekintetét valaki a jelen valóság egyik igen konkrét dilemmájára irányítja.

Végül Ben hosszúra sikeredett válaszából azt szűrtem le, hogy szerinte e száguldó világban nincs sok értelme annak számolgatásával bíbelődni, hogy jelenünkből kivetítve három vagy öt évre mennyibe is fog kerülni egy infokommunikációs rendszer birtoklása.

Maradtunk volna is ennyiben, ha az egyik kerekasztal-beszélgetésen Kristin Péter, a MOL olaj- és gázkutatást, valamint -kitermelést végző vállalatának pénzügyi főnöke a pénzügyesektől megszokott határozottsággal meg nem fogalmazza: ők bizony nem döntenek beruházásról TCO-számítások nélkül.

Úgy tűnik, egészen másként viszonyul a valósághoz az ember, ha a jövőből tekint vissza az avítt jelenbe, mint amikor a jelenből kiindulva tervezi a jövőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr525165204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása