Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 máj
16
07:46

Orbán iPadet rendel

ICTreporter

Forrás: Mandiner.hu

A helyettes államtitkári szintig iPad 2 táblagépet kapnak a magyar kormány tagjai. Ezt a Világgazdaság tudatta olvasóival még április végén. Mi pedig csendben és halkan vártuk a magyar politikai vitakultúrából oly jól ismert reakciókat ("erre miért van pénz, és miért nem költik valami értelmesebbre"), de azok valahogy nem jöttek. Tegyük hozzá rögtön, hál' Istennek. Lehet, hogy túlzottnak hangzik, amit mondani fogok, de ez egy kisebb fajta strukturális reformként is értelmezhető kormányzati lépés. Hogy miért? Elmondom.

Az érvelésem kétszintű.

(mikroszint) Aki használt már valaha infokommunikációs eszközt, az tudja, hogy azok az alapvető szokásainkat változtatják meg és jelentősen alakítják – méghozzá  pozitív irányba – a társadalom kulturális attitűdjét (itt most tessék nem a pornóoldalakra vagy a számítógépes vírusokra gondolni). És most nem csak a szokásos mantrákra szeretnék utalni, mint kevesebb papír, nyomtatás és környezetvédelem, hanem azokra a kényelmi funkciókra, amelyek lehetővé teszik a mindennapi életkörülményeink drasztikus megváltozását, utat nyitva az online vásárlás, a közügyek interneten történő intézése, a netbank használata, szakmai fórumok látogatása vagy az online kapcsolattartás előtt.

(makroszint) Persze ez olyan emberek esetében, akik már amúgy is netezők, nem jelent forradalmi változást (bár a mobilitás valószínűleg a többségük számára szintén újdonság), de e lépés a hazai információs társadalom építése szempontjából is nagyon jó üzenet. Talán már sokaknak feltűnt, hogy Magyarországon az egyik legfontosabb probléma éppen a jó példa mutatásának hiánya. A rosszat azonnal utánozzuk: a politikusok csalnak, akkor én is, a rendőr gyorshajt, akkor én is, más eldobja a szemetet, akkor én is, a helyi véleményvezér (polgármester, orvos, sportoló, stb.) nem használ számítógépet, akkor én sem, és a sor a végtelenségig folytatható.

Az egyébként sem fényesen álló magyar információs társadalom ügyéhez most épp a legkevésbé várt helyről érkezett segítség. Meglepő fordulat ez annak a kormánynak a részéről, amelynek feje hosszú időn keresztül dacosan kerülte az informatikai vívmányokkal való szoros kapcsolatot. Most állítólag ő maga "adta parancsba", hogy a kormányzati hierarchia legfelsőbb szintjeit kötelezően lássák el az újfajta kütyüvel. És ennél jobbat a példamutatás terén nem is tehetett volna. Kis lépés a kormánynak, de nagy lépés a társadalomnak, hogy Neil Amstrongot parafrazeáljuk.

És ha a fentiek nem győzik meg a kedves Olvasót, akkor ezúton tudatjuk, hogy iPad felhasználó lett II. Erzsébet királynő is, Michael Bloomberg szinte minden ügyét az Apple táblagépén intézi, és bizony az egész Fehér Ház is betáblázódott, ahol az elnök emberei között nincs olyan, akinek a hóna alatt ne virítana az infokom eszközök legújabb sztárja.

1 komment

Címkék: kormány ipad2

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr932892540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kottferi 2011.05.16. 15:13:00

A lépés inkább szimbolikus értékkel bír, nem valószínű, hogy ettől radikálisan megváltozna a közigazgatás infokommunikációs attitűdje, az üzenet viszont üdvözlendő. Néhány hónap múlva érdemes lenne megkérdezni néhány érintetett a tapasztalatokról.

süti beállítások módosítása