Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 aug
29
08:05

Meddig netezhetünk anonim?

spinningman

Természetesnek vesszük, hogy a net használata többé-kevésbé anonim. A fórumokban álnéven fejthetjük ki véleményünket,  bármennyi és bármilyen emailcímmel lehet regisztrálni és levelezni; regisztráláskor akár teljesen hamis adatokat is megadhatunk, az adatgyűjtés a használatról korlátozott stb. A jogvédők szerint jól van ez így, de népes a tábora azoknak, akik szerint nem helyes a ma gyakorlata, kifejtve, hogy szigorúbb szabályozásra lenne szükség. Akit pedig aggaszt, hogy bárki beazonosíthatja a neten, akármilyen céllal is, természetesen fellelhet megfelelő megoldásokat arra, hogy elfedje kilétét és megnehezítse az utána szimatolók dolgát.

Nem kell IT szakértőnek lenni, elegendő a híreket olvasni ahhoz, hogy az anonimitás relatív fogalommá váljon. A hírekben gyakran szerepelnek olyan netes bűnözők, akiknek mégsem sikerült elbújni az üldözőik elől. Nem véletlen, hogy Oszama bin Laden a rejtekhelyén állítólag egyetlen kommunikációs eszközt használt a külvilág felé, mégpedig a legrégebbit: a küldöncöt.

Ahogy az internet használata, elterjedtsége nő, úgy erősödik azoknak a hangja, akik valamiféle kötelező azonosítást szeretnének elérni. Az egyik legutolsó apropó a szörnyű norvégiai terrortámadás volt, de a példáknak hosszú a sora.

Ahogyan más területeken, az internet felhasználásával kapcsolatosan is folytonosan változó, hullámzó folyamat, hogy az anonimitás, a személyes adatok védelme (a kettő persze nem ugyanaz, de sokszor kapcsolódnak) hogyan viszonyul a követhetőséghez, azonosíthatósághoz.

Személy szerint ebből a szempontból nem (és más szempontokból sem) szívesen kezelem külön az internet világát a környezetétől. Mert bár lehet, hogy korábban ez egy külön világnak számított, manapság, amikor a használat lassan annyira természetessé válik, mint például a telefoné, az internet világa nem különíthető el a társadalom többi részétől.

A mobiltelefon azért is említésre méltó itt, mert természetes számunkra, hogy minden egyes készülék és SIM kártya beazonosítható, ráadásul a hívott számokat, a készülékek elhelyezkedésének adatait gyűjtik és tárolják - Magyarországon is - az aktuális jogszabályok szerint. Ezzel nem arra célzok, hogy az internet esetében is így kellene lennie, hanem arra, hogy az ilyen megoldások sok esetben hagyománytól, kultúrától és szabályozástól függnek, és legtöbbször nem csak az adott területre érvényes, szigorú racionalitás talaján állnak.

Ha hosszabb távon gondolkodunk, azt valószínűsítem, hogy az internet világa is elmozdul a felhasználók jobb azonosíthatósága felé, akár már néhány éven belül. Ennek több oka is van.

Alapvető, hogy az azonosíthatóság technológiailag megvalósítható legyen, legalább a „hétköznapi” felhasználók és felhasználás esetében - szerintem ez már ma is megoldható.

Fontosabb ennél szerintem az, hogy az internet elterjedésének további erősödésével, a felhasználók számának növekedésével együtt a használat kockázatai is növekednek. Bár a példák sosem pontosak teljesen, de vegyük példának az autózást. A kezdetekkor, amikor alig volt autó, nyilván nem volt szükség a mostani szintű szabályozásra, KRESZ-re, ellenőrzésre és minden másra, mint ahogy most. Ehhez nem is kell századokat visszamenni, láttam olyan 1950-es évekből származó, ma már elképzelhetetlen fotót, hogy hétköznap, napközben a budapesti Madách téren egyetlen egy autó áll, se előtte se mögötte sehol másik. Mostanra pedig nagyon komoly és bonyolult rendszert kellett kiépíteni, amelyben autónak, vezetőnek regisztrált engedélye van, hatóságok folyamatosan ellenőriznek, a jármű eladásakor vagy vételekor mindent újra és újra ellenőriznek stb.

A folyamat többé-kevésbé minden olyan területen tetten érhető, amely sok embert érint – éppen ezért gondolom azt, hogy az internet szabályozottsága nem olyan sok idő múlva a mainál jóval komolyabb lesz felhasználói oldalon is. A látványos problémák, mint a kiberbűnözés, a különböző tiltott tevékenységek űzése, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése és hasonlók pedig erre rátesznek egy jó nagy lapáttal és hivatkozási alapot adnak.

A felhasználók nagy tömege pedig most sem igazán aggódik a személyes adatai miatt, százmilliók önként és dalolva töltik fel akár a legszemélyesebb adataikat a világhálóra, sokszor minden elővigyázatosság nélkül, ha ezért cserébe valamit - felhasználóbarát felületet, könnyebb használatot, szolgáltatásokat, kedvezményeket stb. - kapnak (az infoter.eu-n nemrég jelent meg egy kapcsolódó cikk "Óvatlanok a magyar internet-felhasználók" címmel). Így - akár tetszik, akár nem - részükről tömeges és nagy ellenállásra nem lehet számítani.

2 komment

Címkék: biztonság jövőbenézés előrejelzés információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr563178149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.29. 11:34:38

Valóban sok szempontból az önként felvállalt valódi név/személyiség irányába fejlődött a virtuális személyiségek világa, de szerintem lassan elérjük az önkéntesség határait. Ott van a kommentek példája: ez a tér leginkább egy kocsmai, informális beszélgetéshez hasonlít. Kérdés, hogy sokan szeretnék-e, ha a kocsmai beszélgetéseikben elhangzott dolgaikat évek múlva is szépen vissza lehetne keresni, mondjuk egy állásinterjú esetén?

spinningman 2011.08.30. 20:47:28

@TuRuL_2k2: szerintem senki sem szeretné, ha visszakeresnék a kommenteket, kérdés, meddig tarthat ez a gyakorlat. A "nevesítési" folyamat, ha lesz, lehet akár lépcsőzetes is, pl. a kommentek névtelenek, de tilos hamis adatokat megadni az emailcím vagy más regisztrációnál.

süti beállítások módosítása