Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 sze
26
08:05

Windows 8 – ugye, lesz ez még jobb is?

Hajdu István

Nem ájultam el tőle. Teszteltem néhány napig a Microsoft új üdvöskéjét, a Microsoft Build konferencia óta letölthető ingyenes preview verziót, amely még félkész állapotú, de mivel stabilan futtatható, a cég elérhetővé tette. Az új rendszer mottója a gyorsaság, az integráltság és a Metro felület. Sajnos az eredmény egyelőre nem teljesen ideális.

A Microsoft nem egészen egy éve indította útjára a Windows Phone 7 okostelefonokra szánt rendszerét, amelynek egyik nagy újítása a Metro felület volt. Elsőre szimpla négyzetekkel teletűzdelt képernyőnek tűnik a csempézettnek is gúnyolt felület, ám koncepciójában és megvalósításban is újszerű. A csempék ugyanis élnek. Nem hagyományos ikonok vagy widgetek, hanem olyanok, mintha önálló alkalmazások lennének.

A telefonokban valóban jól sikerült a kialakításuk, és a vállalat úgy gondolta, hogy ezt a felületet át kellene ültetni az asztali számítógépekre is, éppen ezért a Windows 8 is erre épít. Az érintőképernyős eszközökről átvett működést a számítógépen az egér helyettesíti, és ez igencsak megnehezíti a használatát. Kis csúszkákkal kell navigálni az oldalon és még a Start menü megkeresése is felfedező vénát kíván elsőre.

A csempék ("live tile") elrendezése és használata valóban egyszerű, viszont azzal, hogy a legtöbb program nem rendelkezik live tile verzióval, egy hibrid megoldáshoz kell folyamodni a rendszer használata közben. A jelenlegi programok számára még a jól megszokott Windows asztal is rendelkezésre áll, így aztán váltogathat a felhasználó a két működési mód között.

A felületen kívül azonban több más érdekességet is tartogat az új Windows. Az alkalmazások például nem záródnak be. Nem szűnik meg a futásuk, csupán egy hibernált állapotba kerülnek és a rendszer idővel, ha hasztalannak ítéli, bezárja és felszabadítja a lefoglalt memóriát. Egy ilyen felfüggesztett futású program nem terheli a processzort, csupán memóriát igényel, cserébe viszont azonnal indul, ha felélesztik.

Kételyeket kiváltó újítás, hogy a Live ID alapján működő azonosítással együtt a Microsoft az internetes és helyi tárhelyeket azonos rangra emelte, vagyis a távoli mappák ugyanúgy láthatóak és elérhetőek, mint a gépen lévők. Itt azért kérdéses lesz majd az adatkezelés és a szabályozások betartása, ha ezt a megoldást ebben a formában kívánja a rendszer megtartani.

Az operációs rendszer fejlesztői változata néhány programmal többet tartalmaz, mint a többi változat, elsőként ebben a rendszerben próbálható ki, milyen lesz fejleszteni az új Windowsra. Maga a Metro felület a rendszer felett egy HTML és Javascript megoldás; az úgynevezett Metrós alkalmazások pedig nem lesznek kompatibilisek a mostaniakkal.

Néhány nap tesztelés után az mindenképpen értékelendő, hogy a legrosszabb esetben is kicsivel fél perccel az indítás után már használható a rendszer, a Metro felület is tetszetős, viszont a csúszkás, egeres megoldás borzalmasan nehézkes néha, s a helyi menük, tulajdonságok, opciók elővarázslása sem a rendszerben, sem az alkalmazásokban nem triviális.

Tanulni és szokni kell majd az új Windowst. A kettős élet – hagyományos asztal és Metro – most még zavaró a sok váltogatás miatt, s a Live ID-hoz láncolás sem fogja mindenki tetszését elnyerni, bár természetesen lehet offline profilt is létrehozni.

Sajnos olyan meglepetésekkel is készül a Windows 8, mint a szerver verzió Metro felülete, ami teljesen feleslegesnek tűnik, vagy a régi BIOS elvetése, ami viszont rengeteg kérdést vet fel.

A Microsoft ugyanis úgy gondolta, hogy legyen lehetőség arra is, hogy induláskor a gép teljesen kizárja annak lehetőségét, hogy egy kártékony program már induláskor hozzáférhessen a rendszerhez (ez az UEFI [Unified Extensible Firmware Interface] megoldás). Ez egy olyan speciális kapcsolatot eredményez a hardver és a szoftver között, amely kizárja más rendszerek telepítését. Sokak szerint a BIOS már elavult, ezért le kell váltani. Nos, lehet, hogy az új Windows erre az útra fog mindenkit terelni.

Összefoglalva: újszerű élmény a Windows 8 használata, de korántsem felhőtlen. Mivel egy előzetes, preview verzióról van szó, nem lehet túlságosan messzemenő következtetéseket levonni, de az alapvető problémák, mint a kompatibilitás, az egér és egy alapvetően érintőképernyőre tervezett felület házasítása, a telefonos, tabletes és PC-s verziók minél szorosabb kapcsolata, valamint az online bejelentkezés meghatározzák a jövevényről most kialakult képet.

A Vista is nagy váltás volt a maga idejében, eleinte idegenkedtek is tőle a felhasználók, viszont az nem volt olyan drasztikus váltás, mint amilyent az új verzió hordoz magában. A kiadásról nincsenek információk, de lesz még munka vele bőven, hogy valóban ergonomikus és hasznos rendszerré váljon.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális jövőbenézés információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr603247638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása