Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 okt
17
08:05

Lelépett trónjáról az XP

Hajdu István

Gondolták volna, hogy egy tíz esztendős operációs rendszer piaci részesedésének meghaladása is két évbe telhet? Nos, a Windows XP matuzsáleminek mondható kora ellenére is magabiztosan tartotta és tartja magát az élmezőnyben továbbra is, csupán az első helyet adta át a Windows 7-nek idén ősszel.

A hír nem meglepő, hiszen Amerikában már áprilisban megtörtént a trónfosztás, Európában júliusban, míg világviszonylatban őszig kellett várnunk. A StatCounter adatai alapján két év alatt a Windows 7 mindvégig emelkedő tendenciát mutatva érte be a folyamatosan lejtmenetben lévő XP-t.

Nekünk, magyaroknak az az érdekes, hogy hazánkban befagytak a frontvonalak a két rendszert használói között. Az országra lebontott adatok szerint nálunk még várat magára a Windows 7 áttörése. Az XP egyelőre még mindig a piac felét birtokolva vezet.

Egy másik, a netmarketshare.com oldalon fellelhető kimutatásból is az olvasható ki, hogy nem szeretjük annyira a Windows hetes verzióját, mint a tengerentúliak, és egyelőre nem is igyekszünk váltani. Az arány hasonló mindkét esetben, még ha a számok különböznek is a statisztikákban.

Utóbbi szerint Magyarországon a teljes piac 66%-át tartja kézben az XP, míg utóda 26%-ot birtokol, s ez az arány pedig keveset változott a múlt évben. Az új verzió ugyan hódításba kezdett, és sokan tértek már át rá, de ezzel párhuzamosan a veterán mellől nem pártoltak el ugyanennyien. Érdekes, ugye?

Még az sem mondható el, hogy bizonyára a városok és a vidék, valamint Budapest és az ország többi része között túlságosan nagy különbségek lennének. Az arány a legtöbb területen megegyezik.

Ennek egyrészt minden bizonnyal pénzügyi okai is lehetnek, hisz nem mindenki teheti meg, hogy gyakran cserélje rendszerét, másrészről a változatosság talán minket kevésbé gyönyörködtet. És itt most nem csupán a lakosságra gondolok. A példa kedvéért képzeljük magunkat egy vidéki önkormányzat döntéshozóinak helyébe. Vajon aláírnánk-e egy nagy kiadással járó szerződést, amely az új szoftverbeszerzésről szól, miközben milliós adósságot nyög a település? Talán a képviselő-testületet még arra sem tudnánk rávenni, hogy tűzze napirendre a kérdést.

Az sajnos nem derül ki egyetlen felmérésből sem, hogy mekkora szelet jut a lakosságra és az egyes intézményekre, államigazgatási szervekre. Mindenesetre érdekes lenne egy ilyen jellegű statisztika adatait böngészni és elemezni.

Talán a miénkhez hasonló számok ismeretében tervezi a Microsoft 2014-re a termék életciklusának végét, vagyis azt követően nem ad támogatást az akkor már vélhetően elenyésző számban létező rendszer felhasználói számára. Addig van ideje az XP-nek nálunk is, hogy a Windows 7-tel vagy valamely újabb rendszerrel osztozzon a felhasználókon.

Széljegyzetként: az irodai csomagok közül az Office XP idén fejezi be pályafutását a támogatást illetően. Az Office 2003 is 2014-ig kapott haladékot a fejlesztőktől.

Még egy érdekesség a végére. Ha kicsit eltávolodunk az országtól és a szomszédos országok adatait is megnézzük, egyedül Ausztria és Csehország tér el jelentősebben a operációs rendszerek használata terén. E két államban közelít egymáshoz a két szoftver részesedése.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr893306804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása