Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 nov
03
08:05

Fizess mobillal!

grelda

Ismét itt egy figyelemre méltó jóslat. „2012 lesz a mobilfizetés éve, Magyarországon is.” - mondta a közelmúltban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Amerikában nemrég startolt a Google Wallet fizetési rendszer, amelynek mintájára hazánkban a szolgáltatók hasonló mobil fizetési rendszert terveznek bevezetni. Ez az új technológia egyelőre még nem versenytársa a hagyományos bankkártyás fizetésnek, de a jövőben nagy áttörést hozhat a készpénzes fizetések visszaszorításában.

A mobiltelefonnal történő fizetési módszer alapvető feltétele a mobilkészülékbe épített NFC, azaz Near Field Communication, amely révén bármilyen fizikai kapcsolat nélkül tud a mobilunk kommunikálni a leolvasó készülékkel. Egy pillanatra oda kell érinteni vagy közel kell tartani a POS-terminálhoz, amely érzékeli a telefonba épített csipet, egyúttal a vevőt is, majd végrehajtja a tranzakciót. A pénztárgép tulajdonképpen létrehoz egy titkosított adatkapcsolatot a mobil és a bank között.

Nyugat-Európában már számos helyen fizetnek ilyen módon, például tömegközlekedési eszközökön jegylyukasztás vagy -érvényesítés helyett. E fizetési megoldást leginkább kisebb összegű vásárlások során alkalmazzák, többnyire benzinkutakon, italautomatáknál, moziban vagy taxiban. Nagyobb összegű vásárlásokra csak akkor kerülhet majd sor, ha garantálni tudják a teljes biztonságot.

A magyar mobilszolgáltatók dolgoznak a mobiltárca fejlesztésén, a céljuk pedig az, hogy az emberek majd tudatosan vásároljanak olyan telefont, amely rendelkezik e funkcióval. Támogatóik között szerepel a Mastercard és az OTP is, amelyek már kibocsátották saját érintés nélküli PayPass bankkártyáikat is. Már a továbbfejlesztett változat is ismert, amelyet matrica formában lehet a telefonok hátuljára ragasztani, és amelyet csak el kell húzni a leolvasó előtt, s már fizettünk is.

A legfontosabb egyelőre, hogy az emberek mindent megtudjanak a technológiáról és tisztában legyenek a működési alapelvekkel. A vásárlás több szempontból is kényelmessé válik majd, ha csak egy mobiltelefont kell magunknál tartani, a különféle kártyák és a sok aprótól nehéz tárca helyett. A mobiltárca rendszerbe beépíthető lesz egy úgynevezett költségfigyelő funkció is, amely rendszerezi a kiadásainkat kategóriák szerint. Így a hó végén láthatjuk azt is, hogy mennyit költöttünk élelmiszerre vagy ruhákra.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil biztonság digitális jövőbenézés információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr353345152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása