Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 feb
27
08:05

A kütyük elszabadulása

spinningman

Notebook, tablet, néhány mobiltelefon, hálózati kábelek. Megbeszéléseken, konferenciákon érdeklődéssel figyelem, ki hány kütyüt, hány méter kábelt pakol maga elé-mellé az asztalra, székre. Természetesen vannak, akik évtizedek óta sok kiló felszereléssel járnak mindenhová (a profi fotósok például), ám manapság egyre többen vannak olyanok is, akik, bár foglalkozásuk teljesen átlagosnak mondható, egy halom kábellel és három-négy kisebb-nagyobb képernyővel ellátott fém vagy műanyag dobozzal a táskájukban róják az üzlet útjait.

Akár versenyt is lehetne rendezni, hogy például egy konferencián ki a leginkább bekábelezett. A versenyt az nyerné, aki a leghosszabb vezetéket és a legtöbb elektronikai bigyót cipeli magával. Lehetnének kategóriák, mint például a súlyemelés - aki a legnehezebb cuccot cipeli, itt az nyer. Vagy designdíj - aki a legújabb, legdrágább és legmenőbb felszerelést hordja, elismerő pillantások mellett kaphatna valamilyen díjat is.
De hol van ennek a határ? Hány mobiltelefon, táblagép, notebook, netbook stb. elegendő egy mozgó irodához? Nyomtatót még nem cipelünk magunkkal, de lehet, hogy nemsokára már az is bekerül az arzenálba.

Lehetséges, hogy nem nekünk kellene vonszolni magunkkal mindent, hanem az informatikai cégeknek, szolgáltatóknak kellene kitalálni, hogyan lehetne könnyíteni a felhasználók dolgát?

Nem ritka a példa arra, hogy különböző közösségi helyeken (például repülőtereken) felállítottak olyan helyeket, töltőpontokat, amelyekhez a leggyakoribb csatlakozó típusokat hozzá lehet kötni, és így sok mindent tölteni lehet – főleg hogy a szabványosítás egyre terjed.

Nagyon sok laptop, telefon ütéstől, beázástól és hasonlóktól megy tönkre. Mégis kevesen vannak a csepp-, por- és ütésálló telefonok, notebookok, extrém sportolóknak és fizikai munkát végzőknek, katonáknak, más, terepen dolgozó embereknek reklámozzák őket. Mintha egyedül snowboardozás vagy kőbányászás közben repülhetne véletlenül pár métert vagy eshetne vízbe egy mobiltelefon.

Sokszor úgy tűnik nekem, hogy a nagy marketingben, piacszegmentálásban és profittermelésben egy tényezőt figyelmen kívül hagynak: mit szeretnénk mi, akik használják a sok elektronikai cuccot.

Persze tudom, hogy a cégeknek ezerféle feltételnek kell megfelelni és nehéz összehangolni a sokféle igényt. Viszont nem találom annak okát, ami miatt az elektronikai eszközeink számának növekednie kellene tovább, különösen akkor, amikor lassan egy mobiltelefon annyit tud, mint egy normál számítógép.

Sokan szerint éppen most zajlik az a folyamat, amelynek lényege, hogy egyre kisebb helyre egyre több funkció zsúfolódik össze, és tényleg elegendő magunkkal hurcolni egy-egy telefont vagy tabletet. És, igen, valóban vannak olyanok, akiknek már szinte mindenhez elegendő valamelyik "pad". De az egy főre jutó kábelhossznak és kütyü-darabszámnak is vissza kell még igazolnia ezt.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr244127954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása