Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 már
19
08:05

Állítsuk meg a „spam-etelést”

Hajdu István

Egy nem rég megjelent felmérés szerint noha világszerte csökken a levélszemét, Magyarországon a beérkező üzeneteknek még mindig 70%-a kéretlen levél. Vajon mit tehetünk a levélszemét ellen? Íme, néhány spam ellen való hasznos orvosság.

Közismert a jelenség: érkezik egy olyan levél, amelyet nem kértünk, nem vártunk, sokszor ráadásul csupán egy link van benne egy ismeretlentől, aki arra buzdít minket, hogy nézzük meg a linken található dolgot, mert az garantáltan érdekes lesz számunkra. Ez sajnos igaznak is bizonyulhat. Ha egy ekképpen megkapott linket megnyitunk, előfordulhat, hogy furcsa dolgokat kezd művelni a számítógépünk, ami minden bizonnyal felkelti az érdeklődésünket – viszont kellemetlen mellékhatásként idegesek leszünk, nem alaptalanul.

Éppen ezért érdemes néhány apró, de hasznos fogással védekeznünk a kéretlen levelek és vírusok, valamint az adathalász ügyeskedők ellen.

Ha nem muszáj, ne iratkozzunk fel mindenféle hírlevélre. Weboldalak tömegei kínálnak hírlevélben értesítőt új ajánlatokról, esetleg cserébe azzal kecsegtetnek, hogy sorsoláson vehetünk részt, nyerhetünk valami értékeset vagy hasznosat. Sajnos az a tapasztalat, hogy a feliratkozás után szinte menetrendszerűen kéretlen levelek jelennek meg a postafiókban. Ha pedig mindenképp szeretnénk mégis egy hírlevél címzettjei közé kerülni, a legjobb, ha készítünk egy erre a célra fenntartott, egyetlen személyes adatot sem tartalmazó fiókot.

Soha ne nyissunk meg olyan levelet, illetve abban küldött linkeket, fájlokat, amelyek feladóját nem ismerjük, vagy ha gyanúsnak érezzük a levelet. Nagyon sok vírus terjed e módszerrel világszerte, és mivel a felhasználók maguk engedik be ezeket a számítógépükre, a védekezés is nehéz ellenük.

Telepítsünk vírusirtó programot, hogy a rosszindulatú támadásokat idejében ki tudjuk szűrni. Hatékonyan védekezhetünk a legtöbb ingyenes szoftverrel, ám ezek többsége nem tartalmaz tűzfalat vagy spam filtert. A webes levelező kiszolgálók többsége alkalmaz valamilyen szűrést ingyenesen, ám ezek sokszor nem a leghatékonyabb üzemmódban működnek, és többnyire csak fizetős szolgáltatással állíthatjuk erősebbre a szűrőt.

Használjunk a böngészőben adathalászat elleni szűrőt (phishing filter), amely meggátolja, hogy rosszindulatú weboldalak kicsalják személyes adatainkat, legrosszabb esetben a bankszámlánk adatait. A böngészők beépítetten tartalmaznak is ilyen szűrőket, nincs szükség különösebb telepítésre, viszont letiltva természetesen ezek sem érnek semmit, ezért érdemes ellenőrizni a beállításokban, hogy aktív-e a szolgáltatás. Az alapértelmezett beállítás aktív állapotba helyezi a figyelést a böngészők telepítésekor.

Sárkány ellen sárkányfű, spam ellen spam filter. A kéretlen levelek kategóriákba szedése, azonosítása és blokkolása rengeteg idegességtől kímélheti meg a felhasználókat. Számos gyártó számos terméke közül válogathatunk, de azért kiemelek kettőt a sokat emlegetettek közül.

Tapasztalatlan felhasználók számára az olyan fogalmak, mint proxy mail szerver valószínűleg nem mond semmit, ezért ajánlott olyan szoftverrel, szolgáltatással kezdeni, amelynek használata nem igényel hosszabb tanulást.

Az egyik legjobb ingyenes alkalmazás a Mailwasher, amely tulajdonképpen előnézetet ad a leveleinkről, hogy a kifogásolható vagy esetleg veszélyes tartalmakat távol tarthassuk számítógépünktől. A program telepítése után be kell állítani a levelezés főbb adatait és már ellenőrizhetjük is leveleinket.

A digitális világban jártasabb felhasználók választhatják a picit bonyolultabb POPFile nevű programot, amely egy proxy mail szerverként funkcionál, így akár POP email kliensként is használhatjuk. Beállítása érthető, nem túl nehéz, de igényel némi jártasságot.

Összefoglalva tehát kis odafigyeléssel és tudatos internethasználattal elhárítható a postafiókot elárasztó spam nagy része, és még ha nem is tűnik el minden kéretlen levél, több védekezési lehetőség is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy személyes adataink és számítógépünk ne legyenek veszélynek kitéve.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság digitális információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr574309962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása