Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 ápr
04
08:05

Ideje temetni a CD-t is

grelda

Az idő eljár minden felett: rég kimentek a divatból a hangkazetták, videokazetták. A lejátszóik is eltűntek, és most úgy fest, hogy a CD-k kora is lejárt. A legfrissebb hírek szerint a nagyobb cégek is leállnak a közeljövőben a Compact Discek gyártásával, a jövő az újabb technológiáké és az interneté. Budapesten meg is rendezték a CD temetését.

A digitális audioforradalom nagy robbanása volt, amikor 1982-ben megjelent a kereskedelmi forgalomban az első kompaktlemez. Az első gyártósorról lekerült CD az Abba „The visitors” című albuma volt, amelyet nagy izgalommal és érdeklődéssel fogadtak. A sikereit legfőképpen zenetárolás funkciója miatt érte el, de később az adattárolásban is nagyon közkedveltté vált. Később megjelent a CD-ROM és a 90-es években az újraírható CD is, a Philips és a Sony márka gyártásában.

Az első döfést a Compact Disc akkor kapta, amikor 2008. január 28-án a nemzetközi zeneipar az interneten ingyenesen elérhető és legálisan letölthetővé tett 25 millió dalt. A kezdeményezést a legnagyobb kiadók, mint a Warner Music, EMI és Universal Music kezdték. A zeneszámok egyedi azonosítókat tartalmaznak, így követni lehet, hogy mennyiszer hallgatták meg vagy töltötték le, ezek alapján kapnak részesedést a kiadók, művészek, forgalmazók.

Érdekesség, hogy a MacBook Air és Mac Mini már nem is rendelkezik beépített lemezmeghajtóval, egyszerűen feleslegesnek tartják. Az App Store-ból minden alkalmazás, zene elérhető, mindenhez könnyen hozzá tudnak férni. Azonban nem csak az Apple tartja értelmetlennek a lemezekkel való bajlódást, egyre több PC jelenik meg lemezmeghajtó nélkül.

További negatívumként említhető meg az is, hogy használatuk során zaj keletkezik, a lemezek pörgetése zavaró is lehet, másrészt pedig több energiát fogyasztanak közben az akkumulátorok is. Lassan olvassák be a gépek, interneten keresztül hamarabb elérhető és letölthető bármi. Tárolásuk során pedig könnyen sérülhetnek, ami adatvesztéssel is járhat.

Szól pár érv azonban amellett is, hogy szükségünk van CD-re, hasznos a mindennapokban. Elsődleges pozitív tulajdonsága, hogy olcsóbb, mint más adathordozók, és az is mellette szól, hogy egyszerűen kölcsönadható bárkinek. Másrészt pedig könnyen kezelhető, nem kell semmilyen felismerő, meghajtó programot telepíteni. Sokan nem rendelkeznek még szélessávú internettel, ami a letöltéshez szükséges, számukra is nagy segítség a fényes korong. Ami pedig nem csak a CD-kre, hanem bármilyen lemezre igaz, hogy nosztalgikus hatásúak, sok zene és film nem is található meg digitális formátumban az interneten.

Mindezek ellenére a legnagyobb kiadók 2012 végétől, vagy még hamarabb, tervezik, hogy leállnak a zenék CD-n történő forgalmazásával, áttérve inkább az új adathordozókra, internetes megoldásokra. Teljesen nem hagynának fel a CD használatával, ám csupán kuriózumként lenne kapható a boltokban, az exkluzív termékek között.

A bakelitlemezek már kihaltak,s most már az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy búcsút kell vennünk a CD-től is, kimennek lassan a divatból, helyüket átveszik a legújabb technológiával készült adathordozók. Egy biztos: az első, kedvenc együttesek lemezei relikviaként örökre a polcokon maradnak.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális jövőbenézés előrejelzés információs társadalom adathordozók információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr1004330745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása