Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 ápr
06
08:05

Okos otthon, póráz nélkül

Hajdu István

A Motorola legújabb vezeték nélküli központja igazán okossá varázsolja otthonunkat. Csökkenjen a fényerő, emelkedjék a hőmérséklet, induljanak el előre beállított műveletsorok - automatizáltan. A ma létező technológiák többé-kevésbé ellátják e funkciókat, ám a Motorola új protokollja nagy lépést tesz a még nagyobb kényelem felé.

A CES 2012-n a Motorola is megmutatta, mit vár az elkövetkezendő hónapoktól. Egy igazán impozáns megoldást húzott elő a kalapból: a Connected Home Gateway nevű integrált okos otthon megoldását.

Az amerikai hatóságok által már jóváhagyott technológia tulajdonképpen egy apró dobozka, amely pont úgy néz ki, mint bármelyik wifire is képes router. Igazi ereje azonban nem a méretében rejlik, hanem abban, hogy ez az egyetlen eszköz képes vezérelni mindent, ami csak automatizálható egy házban, lakásban.

A biztonsági berendezések felügyeletétől a jól tervezhető energiafelhasználásig - vezetékek és hosszadalmas beállítási folyamat nélkül - minden egyszerűen kezelhető lesz az új Connected Home Gateway megoldás segítségével, állítja a Motorola. Mint ismeretes, a vállalat az átviteli technológiákban is az élmezőnybe tartozik, így könnyen elhihető, hogy valóban nem a levegőbe beszél.

A 4Home névvel illetett technológia alapja a vezeték nélküli központban lévő integrált EDGE™ Service Assurance, amely meghajtásáról egy 1,2 GHz-es processzor gondoskodik. Új eszközök csatlakoztatása a gyártó szerint egyetlen gombnyomással megoldható, és így elkerülhető, hogy állandóan szakember segítségére szoruljon a felhasználó, ha új eszközt vásárol.

Természetesen ehhez az is kell, hogy a kliens, vagyis a csatlakoztatott eszköz ismerje azt a kommunikációs szabványt, amelyen keresztül a kiszolgáló megszólíthatja, de már most is több ilyen szabvány létezik a gyakorlatban.

Szintén rendkívül hasznos lehet a robusztus kiszolgáló réteg által kezelt távoli menedzselési lehetőség, amely végső soron egy cloud szolgáltatás. Ebbe az egyéni felhős rendszerbe minden új eszköz felkerül, így lehetőség nyílik az egész ház távoli kezelésre is, mobiltelefonok, tabletek vagy egy távoli számítógép segítségével – természetesen titkosított csatornán keresztül.

Képzeljük csak el, egy nap megfizethető áron kaphatunk egy teljesen integrált, vezetékek kötegétől mentes környezetet, amelyben mire hazaérkezünk, beállított fűtés, elindított mosás, sütés és hangulatunknak megfelelően beállított fényerő vár otthon. Vagy egy másik nagyon jó példa lehet a fogyatékkal élők életének nagymértékű megkönnyítése egy ilyen eszköz segítségével.

Nem kell többféle adapterrel, kezelőszoftverekkel bajlódni és teletűzdelni a házat különböző méretű és formájú eszközökkel annak érdekében, hogy mindent lefedhessünk és nem kell több irányító konzolt megismerni és kezelni otthonunk okossá tételéhez. Amennyiben a Motorola megoldása beváltja a hozzá fűzött reményeket, a régen megálmodott, észrevétlen automatizálás kora köszönthet be az okos házak piacán, amely a szolgáltatók számára is jól jöhet, hiszen egy könnyen kezelhető eszközkészlet vonzóbb lehet a fogyasztók számára is.

Természetesen a kényelem nem mehet a mozgás és az egészséges élet rovására, ám mindennapi teendőink mégis könnyebbé tehetőek egy-egy okos megoldással és talán hamarosan már nem csupán a tehetősebb rétegek számára.

Azok számára, akik érdeklődnek otthonuk okosabbá tétele iránt, íme egy rövid bemutató az idei CES-ről:Link.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil wireless digitális jövőbenézés információs társadalom kreatív iparágak ikt gyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr434338383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása