Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 máj
02
08:05

Digitális szakadék az Újvilágban

Hajdu István

Miként lehetséges az, hogy a világ vezető nagyhatalmában, az Amerikai Egyesült Államokban az emberek ötöde egyáltalán nem használ internetet? Vajon mi lehet az oka ennek a meglepő tények, amelyre a Pew világított rá a napokban elkészült felmérésében?

Sokunk az internet és a valós idejű információszerzés bűvkörében él, ám még a gazdasági és a technológiai téren egyaránt vezető országokban is nagy számban vannak olyanok, akik a digitális szakadék másik oldalán rekedtek.

Digitális különbségek. Mindig is volt különbség ember és ember között, és mindig is volt különbség internetezési szokásaink között is. A kétezres évek elején az internetelérés sokak számára szinte elképzelhetetlen volt, amit akkoriban természetesnek vett mindenki, hiszen az ISDN és a drága előfizetések nem kedveztek a tömeges elterjedésnek.

Arra a kérdésre, hogy mégis kik nem használnak internetet Amerikában, valószínűleg sokan tudnának megközelítően helyes választ adni. Leginkább az idősebbek (az időskorú amerikaiak 59%-a nem internetezik rendszeresen vagy egyáltalán nem szokott online lenni), illetve azok, akiknek az iskolai végzettsége legfeljebb általános iskolai (azok között, akik nem fejezték be sosem középiskolai tanulmányaikat, 60%-os azon személyek aránya, akik nem interneteznek), illetve az alacsony keresetűek - valamint a spanyol ajkú válaszadók voltak többségben a felmérés szerint. Azok tehát, akik vagy soha nem találkoztak a világhálóval, vagy nem engedhetik meg maguknak e plusz kiadást.

Mindezek mellett azonban a többség azzal indokolta a válaszát, hogy nem érzi szükségét az internetezésnek és nem gondolja, hogy releváns volna számára a használata - legalábbis azok esetében, akik egyébként megengedhetnék maguknak, hogy előfizessenek a szolgáltatásra. Többen azt választották, hogy nem értenek annyira a technológiákhoz, hogy egyedül belevághassanak.

Mindazonáltal a felmérés rámutat arra is, hogy a digitális szakadék egyre szűkül Amerikában, ami többek között a mobil eszközöknek és a szélessávú internetnek köszönhető. Korábbi felmérések szerint 2010-ben a szélessáv penetrációja 66%-os volt, míg 2011 azonos időszakában 4%-os csökkenés mutatkozik.

Ugyanebben a felmérésben arra is fény derül, hogy az amerikaiak 88%-ának van mobiltelefonja, 57% a laptoposok aránya, illetve 19-19% az ebook olvasók és a tabletek tulajdonosainak aránya. A mobil eszközök robbanásszerű fejlődése és elterjedése így az internetelérés módját is igencsak megváltoztatta, mivel az internetezők 63%-a már vezeték nélküli eszközök segítségével csatlakozik a webre, eltörölve ezzel a régi analógiát, amely szerint az internet egyenlő az asztali PC-s csatlakozással.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil digitális információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr734452905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása