Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 jún
01
08:05

Percek alatt kinyerhető egy mobiltelefonról minden adat

Hajdu István

Legalábbis az angol rendőrök számára. A Metropolitan Police legújabb rendszere villámgyorsan tölti le az adatokat a gyanúsítottak mobiltelefonjairól, ami persze számos kérdést is felvet.

Az angol rendőrök eddig hetekig tartó laborvizsgálat útján juthattak hozzá egyes mobilkészülékek olyan adataihoz, amelyek bűncselekményekhez vagy feltételezett bűnözőkhöz köthetők. Ha egy gyanúsítottnál mobiltelefont találnak, a jövőben nem szükséges laborba küldeniük az eszközt, hogy minden adatot kinyerjenek róla, hanem egy, az őrsön megtalálható berendezés segítségével azonnal információhoz juthatnak.

A Radio Tactics által gyártott ACESO névre keresztelt szolgáltatás úttörő megoldást kínálva percek alatt bármely gyártó bármely készülékéről képes adatokat kinyerni és lementeni.

Egy éves tesztperiódusa alatt a rendszer éles környezetben teljesít szolgálatot, és kedvező eredmények esetén vezetik be véglegesen országszerte. A 16 tesztberendezés és a kezelők kiképzése nagyjából 50 ezer fontba kerül a rendőrségnek, de szerintük ez hamar megtérülő kiadás.

Van azonban néhány hátulütője is az újításnak. A fixen felállított kioszkokhoz ugyan csak a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személy férhet majd hozzá, mégis fennáll a veszélye a személyes adatokkal való visszaélésnek. A Privacy International szerint ugyanis a mobiltelefonon tárolt adatok oly mértékben személyesek, mint például a DNS, vagyis bármilyen felhasználása csupán megalapozott indokkal történhet meg.

Azt pedig, hogy az adatokat megőrzi a rendőrség az esetleges felmentés után is, egyenesen a jogok szándékos megsértése a szervezet szerint. Nem is alaptalanul. Gondoljunk csak bele, hogy bevisznek valakit egy bűnügy helyszínéről, telefonjáról személyes adatokat másolnak le, majd miután elengedték, zaklatni kezdik. Ebben az esetben a rendőrség legalább kínos magyarázkodásra kényszerülne, vagy rosszabb esetben peres eljárás indulhat a hivatal ellen.

Ami azonban még ennél is aggályosabb, az a mobil, hordozható változat, az ACESO Field, amelyet akár az utcán is használhatnának. Ha egy ilyen technológia az utcára kerül, szinte bizonyos a visszaélés, és ez jogsértéshez vezet a Privacy International szóvivője szerint.

Hiába a csúcstechnológia, az emberek alapvető jogait tiszteletben kell tartani, ha a rendőrség nem akar rossz színben feltűnni a közvélemény szemében. Minden bizonnyal törvénymódosítást is igényel a rendszer széles körű üzemeltetése és elterjedése, úgyhogy hallunk még a csodarendszerről, amellyel bármilyen mobiltelefon összes adata azonnal lemásolhatóvá válik.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil információs társadalom digitális tartalmak ikt gyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr334528331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása