Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 aug
01
08:05

A replikánsok támadása

spinningman

replicant.JPGNem új, viszont egyre nagyobb gond, hogy a különböző elektronikai cikkeket hamisítják. A cégek és különböző szervezetek mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a hamisítványok gyártását és forgalmazását, nagyon nehéz a dolguk – elegendő egy gyors keresés a neten, hogy láthatóvá váljon a másolatok, hamisítványok özöne.
A másolatok és hamisítványok előállítására hatalmas iparág épült ki, ugyanis jövedelmező üzletről van szó. Pontos számok természetesen nincsenek, becslések szerint a teljes világkereskedelem 7-8 százalékáról beszélhetünk, az elektronikai cikkek esetében ennél néhány százalékkal még magasabb az arány. Meg kell különböztetni a hamisítványokat és a másolatokat. A hamisítványok célja a megtévesztés, eredetiként árulják őket. Míg a másolat, a replika esetében a gyártók sokszor nyíltan vállalják, hogy az eredetihez csupán hasonló termékekről van szó – biztos sokan látták nyaralás közben a nem kicsit ellentmondásos „real fake watches” feliratot valamelyik tengerparti üdülőhelyen.

A leginkább szórakoztató példákat éppen ezért a másolatok között találjuk, mert sokszor olyan termékeket sikerül előállítani, ami nem is másolat – hiszen olyan nem létezik, amit másolna, legfeljebb hasonlít valamire. Igazán szórakoztatók azok a példák, amelyek esetében arra is nehéz magyarázatot találni, hogyan jutott valakinek eszébe ilyen terméket megtervezni és gyártani. Ilyenek a különböző óramárkákról elnevezett telefonok – látott már valaki „valódi” Rolex vagy Omega mobiltelefont? Ugyanakkor az ilyen mutánsok mellett ott vannak a ténylegesen létező telefonok másolatai is, amelyek már alkalmasak lehetnek arra, hogy megtévesszenek valakit.

Remek piactér a net – sajnos, mondhatnánk ebben az esetben –, ugyanis a különböző másolatok, hamisítványok könnyedén vevőre találnak. Mind az ilyen eszközök gyártóinak honlapján, mind pedig a különböző aukciós oldalakon rendelhetőek, a világ bármelyik tájáról. A komoly erőfeszítések ellenére a hamisítványok, másolatok áradatát nem sikerült igazából csillapítani vagy megállítani.

Igazán szerteágazó és bonyolult problémáról van szó, ezért a megoldás is csak hasonlóan komplex módon képzelhető el: határozott szándékra van szükség a döntéshozók, illetékes vezetők részéről, nemzetközi, globális szinten kellene kezelni a problémát. Jelentékeny erőforrásokat igényel minden téren, ha valóban csökkenteni kívánják a másolatok mennyiségét. Persze ezek közül valami mindig hiányzik, így nem csoda hogy igazi áttörés nem történt.

Szólj hozzá!

Címkék: illegális hamisítás ikt gyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr904670079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása