Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 már
11
08:05

A Microsoft megtámadta Zeuszt

Hajdu István

A Microsoft kiberbűnözés ellenes egysége, az amerikai pénzügyi szervezetek biztonsági központja (FS-ISAC) és több partnercég összehangolt támadás után fájdalmas csapást mért a Zeus néven ismert bothálózatra. A lefoglalt két szerver és több száz webcím talán közelebb viszi a hatóságokat a módszerek megismeréséhez, de vajon felszámolható-e valaha a botnet jelenség?

A csapás minden bizonnyal jelentős károkat okozott a hálózatot üzemeltető kiberalvilági szervezeteknek, és ugyancsak nagy károkozástól menthette meg a világot – legalábbis egy időre. A Zeus számos variánsa közül három ellen irányult a Microsoft és a hatóságok művelete, amely nagyságrendileg másfél milliárd dollár kárt okozhatott eddig. Viszont ezeken kívül még így is túl sok maradt csak ebből az egy trójaiból és más hálózatokból szerte a világon. Természetesen a megzavaráson kívül nem is igen lehetett volna komolyabb célja ennek az akciónak.

Sajnos az interneten terjedő vírusok, trójai programok egy része alkalmas arra, hogy botnet hálózatba csatlakoztassa a számítógépeket, sőt, még leírások is találhatóak arról, miként kell botnet hálózatot kialakítani. Természetesen az olyan kifinomult rendszerek mélyebb leírása, mint a Zeus, nem található meg egy átlagos keresőszavas szörföléssel, hiszen e szoftverek olyan szinten észrevehetetlenek, hogy a nagyobb biztonsági cégeknek is komoly fejtörést okozhat már csupán a felfedezésük is. Ezért is lehet nagy szó a Microsoft mostani támadása. Megismerni, elemezni a gyakorlatban is működő csúcs botnet hálózatot mindennél fontosabb tapasztalat lehet.

Másfelől érthető a Microsoft különösen nagy érdeklődése, hiszen ez a trójai csak Windows rendszereket támad meg, MAC OSX vagy Linux rendszereken nem fut. Mivel saját hálózat építhető a megvásárolható toolkit segítségével, nem lehet egyetlen hatalmas Zeus hálózatról beszélni.  Ebben rejlik az egyik nagy előnye is a Zeusnak, hiszen így szinte felszámolhatatlan a világ minden pontján.

A gyanútlan felhasználók millióit érintő fertőzések leggyakoribb támadása az érzékeny adatok ellopására irányul (banki adatok, személyes adatok, jelszavak). Az anyagi előny pedig a megszerzett adatok eladásából származik, ami hatalmas bevételt hoz az alvilágnak. A napvilágot látott információk szerint a Zeus megvásárolható verziói közül 700 dollárba kerül az alapverzió, és 15 ezer körüli dollárba a mindent tartalmazó, vezérlőszerverek kiépítésére is szolgáló változat. Egy amolyan promóciós csomag ingyen is beszerezhető, viszont a fizetősek másolásvédelemmel is el vannak látva. Mondanom sem kell, hogy nem boltban kapható a szoftvercsomag.

Vajon egyszer talán leszámolhat az emberiség a botnet jelenséggel? Kicsi az esély erre, bár nem tudni, mit hoz a jövő. Talán elég az is, ha a felhasználók minél nagyobb számban képesek tudatosan védekezni a botnet hálózatok ellen, mégpedig olyan kezdeményezések segedelmével, mint amilyen például a német botfrei.de oldal, amely egy civil szövetség megoldása a botnetek kiszűrésére és távol tartására.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság adatvédelem digitális információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr104343083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása