Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'13 már
04
09:05

Benne vagyunk – itt a kiberháború

Mester Sándor

kiberhaboru.JPGTalán mindegy is, hogy hány áldozata van a legutóbbi kibertámadásnak hazánkban. A lényeg – amint ezt az ügyet felplankoló szakértő mondja – az, hogy benne vagyunk a kiberháborúban.

Az emberi faj mindig is jeleskedett az iparszerű élőlényírtásban, nem kímélve saját fajának egyedeit sem. Nyilván kommunikációs szakértőkre hallgatva hol háborúnak, hol végső megoldásnak, hol pedig büntetésnek nevezve a gyilkolászatot. A háború szóhoz egyelőre és elsősorban a hagyományosnak mondott harci cselekményekkel közvetlenül okozott emberi szenvedést, halált és az emberi környezet pusztulását társítjuk.

Mint minden, e fogalom is új jelentéstartalmat kap a digitális térben.

Amint erről olvashattunk az utóbbi napokban, nagyjából 20 országot ért nemrég hackertámadás, amely nem kímélt néhány magyarországi intézményt sem. Bencsáth Boldizsár, a Budapesti Műszaki Egyetem CrySyS Labjának kutatója szerint két magyarországi civil szervezet is szerepel a támadás áldozatainak listáján.

Az attak felfedésében a Kaspersky Labbal együttműködve jeleskedő magyar laboratórium kutatója szokatlan szókimondással fogalmaz a médiának adott nyilatkozataiban. „Benne vagyunk” – mondta például, amikor arról kérdezték, hogy mikor lesz kiberháború. Aztán kifejtette, hogy mivel az egészségügyben is rengeteg már a számítógép, akár számítógéppel is lehet már ölni. Bencsáth szerint mindig a támadó van előnyben, ami ugyancsak nyugtalanítóan hangzik.

Minden kétséget kizáróan a kiberháború folyik, benne vagyunk, ha ezt nehezünkre is esik tudomásul venni. Jellemzője a váratlan csapások, támadások, amelyeknek még a felfedezése is többnyire nehézségbe ütközik, jellemzője továbbá, hogy lehetséges célpontjainak növekedése gyors, éppen olyan sebességű, mint amilyen tempóban terjednek a számítógépek, számítógépes megoldások az emberi társadalmakban.

Ha az ember Bencsáth Boldizsárt hallgatja, elveszti életkedvét, lemondja találkozóit és már nem vesz bérletet. A kérdés az, hogy valóban elkeseredett védekezésre és sorozatos veszteségekre, vereségekre vannak-e kárhoztatva azok, akik nem a rossz fiúk közül valók.

Egy ország, amely mindent meg kíván tenni integritása fenntartásáért és állampolgárainak biztonságáért a kiberháborúk korában is, nem tehet mást, minthogy felveszi a kesztyűt: megalkotja az ország kibervédelmi stratégiáját, megteremti a megfelelő törvényeket, kiépíti a kibervédelmi rendszereket és azokat fejleszti, működteti – szorosan együttműködve a többi jófiúval.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr175112853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása