Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 júl
25
08:05

Másfajta web van születőben

spinningman

A témával foglalkozó újságírók, médiumok, szakértők már régóta hangoztatják, hogy az internet, a web alapjaiban változik, különösen ahhoz képest, ahogy korábban ismertük. Vérmérsékletétől, szakmai meggyőződésétől függően van, aki kongatja a vészharangot, van, aki az előnyöket emlegeti, van, aki tárgyilagosan szemléli az eseményeket és így tovább. A web a vállalkozások hatalmas terévé, piacává nőtte ki magát, érthető tehát, hogy a kezdetekhez képest teljesen más viszonyok és motivációk mozgatják a szereplőket, résztvevőket.

Ez a piac pedig egyre hatalmasabbra nő, ahogy az internetet használók száma is emelkedik. A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) statisztikái szerint 2005-ben kicsivel több, mint 1 milliárd internet használó volt a Föld kerekén, 2011 elejére ez a szám a duplájára nőtt, több mint 2 milliárdra. Az internet használata ezzel párhuzamosan valóban globálissá vált, a fejlődő országok felhasználóinak száma folyamatosan emelkedik.

Nyilván nem meglepő, hogy e hatalmas piacon nagyon hamar megjelentek az e területre szakosodott cégek, szolgáltatók. Nekik pedig az az érdekük, hasonlóan bármely más piachoz, hogy a felhasználók minél nagyobb arányban az ő terméküket, szolgáltatásukat használja. S minél szélesebb a szolgáltatásai köre, annál több felhasználót vonzhat az adott vállalat. Az alkalmazott technológia megfelelő kiválasztásával, kifejlesztésével pedig elérhető, hogy az adott cég termékeit, szolgáltatásait csak az adott cég által kialakított keretek között lehessen használni.

És éppen ez az a tényező, ami miatt arról beszélnek, hogy a web eddigi formája megszűnőben van. Lehetségessé vált, hogy az olyan cégek, amelyek meghatározó részesedéssel bírnak valamely területen, tulajdonképpen ellenőrzésük alá vonják azt.

A legismertebb ezek közül valószínűleg az Apple. Az Apple-nek évtizedek munkájával sikerült létrehoznia egy olyan termékpalettát, ami lehetővé teszi, hogy csak Apple termékekkel és a kapcsolódó webes szolgáltatásokkal a felhasználók nagy részének igényeit ki tudja elégíteni. Köztudott, hogy az Apple szigorú szabályokat alkalmaz a termékeivel elérhető szolgáltatások, alkalmazások számára, így ebben az esetben az Apple-hez köthető webes tartalmak ellenőrzéséről is beszélhetünk. A felhasználók láthatóan elfogadják ezt a helyzetet, amit az Apple piaci sikere bizonyít, az Apple most vált a világ második legnagyobb tőzsdei értékű vállalatává közel 350 milliárd dollárral.  
De felsorolhatjuk itt a Google-t is, amely elképesztő tempóban alakítja új szolgáltatásait, másképpen fogalmazva, hozza ki a piacra új termékeit és láthatóan arra törekszik, hogy olyan széles termékpalettát alakítson ki, hogy ha valaki netezni szeretne, előbb-utóbb ezeket (is) használja.

A fentieket erősíti az internet, a web azon tulajdonsága, hogy a hálózati kapcsolatok erősen koncentrálódnak a csomópontok, például egyes weboldalak, portálok körül. Érdemes megjegyezni, hogy e területen egy magyar kutató, Barabási-Albert László végzett jelentős tudományos kutatásokat, amelyekben a web és más hálózatok tulajdonságait elemezte és vizsgálta.

Egyébként nem meglepőek e változások, természetes következményei annak, hogy az internet, a web piaccá változott, így ugyanazok a mechanizmusok működnek egyre inkább, amelyek a gazdaság más területein.

A piaccá formálódás és a felhasználók egyre nagyobb számának következményeként az is várható, hogy – szintén a többi gazdasági területen végbement folyamatokhoz hasonlóan – a szabályozási hajlandóság és kényszer növekedni fog. Szerintem így arra is lehet számítani, hogy az internet, a web sokszor mumusként emlegetett szabályozása a maihoz képest erősödni fog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr93094447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása