Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 júl
28
08:05

Dorgálás a nagytesótól

Hajdu István

Az EU végül mégis élt azzal a kitétellel, amelyet az új távközlési szabályok nemzeti jogalkotásba átültetésével kapcsolatban tett – adta hírül az infoter.eu. Idén május 25-e volt a határideje a szabályok teljes körű átvételének és már tavasszal figyelmeztette a Bizottság a tagállamokat, hogy eljárást von maga után ennek elmulasztása. Nos, ígéretét ezúttal be is tartotta az unió vezetése és 20 tagállammal szemben elindította a jogsértési eljárást felszólító levél formájában.

Az Európai Parlament és a Tanács által 2009-ben elfogadott csomag az elavult távközlési hálózatokra és szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat vizsgálta felül. E folyamat eredményeként átláthatóbb tájékoztatást és a szolgáltatók számára kevesebb olyan mozgásteret igyekszik engedni a határozat, amely az ügyfelekre nézve negatív hatással lehet. Gyorsabb szolgáltatóváltást, kevesebb kiskaput és rövidebb hűségvállalási periódusokat szavazott meg a Bizottság és a Parlament.

Neelie Kroes emlékeztetett mindenkit, hogy e szabályok gyors és egységes végrehajtását az EU prioritásként határozta meg. Hét tagállamnak sikerült időben beépítenie saját törvényei közé a módosításokat, ám a többi húsznak, köztük Magyarországnak is, a határidő szűknek bizonyult - meg is kapták a figyelmeztetését.

Talán megkésve, de hazánk július 11-én végül mégis megszavazta még a nyári szünet előtt azt a csomagot, amelynek része volt az új Uniós szabályok átültetése a nemzeti jogszabályok közé. A megszavazott rendelkezések szeptemberben lépnek hatályba és a szolgáltatóknak egy hónapos átállási időt biztosít a jog. Ez talán elegendő lesz ahhoz, hogy a szabálysértési eljárás keretében érkezett felszólításra kielégítő választ adjon Magyarország és kikerülje a további lépéseket, valamint az esetleges szankciókat.

A két hónapos válaszadási határidőbe éppen bele fog esni még a bevezetés is, így ősszel nem csak az lesz érdekes kérdés, hogy e szabályok miként hatnak a versenyre, és hogy mely szolgáltatók tesznek majd maradéktalanul eleget elsőként a törvénymódosításoknak, hanem az is, vajon a kormány időben és jól ad-e választ a Bizottságnak a bevezetés késlekedését illetően.

Mindazonáltal jól demonstrálja ez az eset is azt, hogy az EU ez alkalommal erőből szeretné rávenni a tagállamokat a szabályok betartására. A javaslatok egy része, különösen a kibővített jogkör, ami által a Bizottság kritizálhatja a Brüsszelben jelzett aggodalmakra adott nemzeti válaszlépéseket, már 2009-ben is nagy port kavartak bizonyos országokban, például Hollandiában is. Több tagállam akkoriban nyilatkozatokban igyekezett nagyobb mozgásteret kiharcolni az egyes országok számára.

Az EU most lépett egyet a távközlési sakktáblán, de egyelőre kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a felszólított államok válaszlépése. Vajon protestálnak-e majd, vagy meghajolva a szabályok előtt elfogadható magyarázattal szolgálnak? Lesznek-e vajon olyan tagok, akik válaszát nem fogadja el a Bizottság?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr753095205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása